Donald Trump continuă „războiul” cu protestatarii din fotbalul american: „E vorba de respect”

Donald Trump continuă „războiul” cu protestatarii din fotbalul american: „E vorba de respect”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a criticat din nou pe jucătorii din Liga profesionistă de fotbal american (NFL), care au denunţat injustiţiile sociale refuzând să stea în picioare cu ocazia intonării imnului naţional, lucru interpretat liderul de la Casa Albă drept lipsă de respect faţă de drapelul american.

Mesajele pe această temă postate pe contul Twitter al lui Trump s-au multiplicat după meciurile disputate la sfârşitul săptămânii trecute.

Mişcarea “Take A Knee” (“pune un genunchi la pământ”, n. red.) a debutat în urmă cu un an, fiind lansată de unii jucători din NFL, pentru a denunţa violenţele poliţieneşti faţă de afro-americani.

Duminică, câteva zeci de jucători jucători, antrenori şi chiar unii dintre proprietarii unor echipe din NFL au îngenunchiat sau s-au solidarizat în mod deschis cu protestatarii, cu ocazia intonării imnului SUA, înaintea startului meciurilor.

Într-o serie de mesaje postate luni pe Twitter, Donald Trump a condamnat gestul respectiv, estimând că acesta nu este “acceptabil”, iar Liga profesionistă de fotbal american ar trebui “să susţină SUA”, Liderul de la Casa Albă a respins, totodată, acuzaţiile conform cărora criticile sale ar avea vreo legătură cu rasismul, “Problema îngenunchierii nu are nimic de-a face cu rasa. Este vorba de respect pentru ţara noastră, pentru drapelul nostru şi pentru imnul nostru naţional. NFL trebuie să respecte acest lucru!”, a precizat Trump într-unul dintre mesaje.

În timpul weekend-ului trecut, preşedintele american a făcut apel către fani să boicoteze meciurile de fotbal american şi a estimat că jucătorii care protestează împotriva injustiţiilor sociale ar trebui să fie concediaţi de către echipele lor.

Această polemică a generat, de altfel, o dezbatere mai largă pe tema importanţei simbolurilor naţionale şi a protecţiei de către constituţie a libertăţii de expresie.

Unele vedete ale sportului, precum Tom Brady, starul echipei New England Patriots, campioana en titre a NFL, suporter declarat al lui Donald Trump cu ocazia alegerilor de anul trecut, s-a adăugat între timp listei sportivilor aflaţi în dezacord cu poziţia preşedintelui american.

Mulţi jucători din campionatul profesionist nord-american de baschet (NBA) s-au alăturat, la rândul lor, acestei mişcări de protest, înaintea debutului de sezon. Starul NBA LeBron James, jucătorul echipei Cleveland Cavaliers, s-a declarat şocat de faptul că Donald Trump foloseşte sportul ca pe o platformă pentru “a încerca să divizeze”.

0