Doi jurnaliști ruși au încercat să transporte arme teroriștilor din estul Ucrainei

by Genko Genko

Departamentul de Stat al SUA a pus la îndoială marți statutul a doi jurnaliști ruși arestați în estul Ucrainei, acuzându-i că transportau arme în mașinile lor, transmite AFP.

Mai mulţi jurnalişti au denunţat arestarea lor de către servicii de securitate ruse, în Crimeea anexată de Rusia, în timp ce Moscova acuză Kievul să a reţinut doi reporteri ruşi în estul Ucrainei.

În cel de-al doilea caz este vorba de Oleg Sidiakin și Marat Sadcenko, de la portalul Life News, care au fost arestați de soldați ucraineni în apropiere de orașul Kramatorsk, provocând mânia Moscovei, care a cerut eliberarea lor imediată. Potrivit site-ului rusesc, ei ar fi fost reținuți de membri ai Gărzii naționale ucrainene, care îi supun violențelor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, ”serviciile de securitate ucrainene au reţinut indivizi cu acreditări de jurnalişti false, emise de ”republica” autoproclamată Doneţk.

În cursul arestării, agenții ucraineni au descoperit că aceștia ”transportau rachete portabile antiaeriene în portbagajele mașinilor lor”, a acuzat Psaki, citând ”informații din presă” și date schimbate între SUA și autoritățile ucrainene.

”Aceasta ridică în mod evident semne de întrebare cu privire la faptul că acești indivizi ar fi într-adevăr jurnaliști”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane.

Ea a reieterat apelul la ”eliberarea jurnaliștilor ucraineni și internaționali deținuți de separatiști ruși de mai multe săptămâni, dacă nu chiar de mai mult timp”.

CITIȚI ȘI...