Doi înalţi oficiali europeni, scrisoare către Ion Chicu: „Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol”

by D M

Doi înalţi oficiali europeni au expediat o scrisoare premierului Ion Chicu în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluţiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor şi stabilităţii sectorului bancar din Republica Moldova.

Directorul General al Directoratului General al Comisiei Europene „Politica europeană de vecinătate şi negocierile privind extinderea”, Christian Danielsson, şi Secretarul General al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid, afirmă că în prezent credibilitatea Republicii Moldova este în pericol, scrie Cotidianul.md, care a publicat scrisoarea respectivă.
Potrivit sursei citate, cei doi diplomaţi solicită autorităţilor de la Chişinău să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la transparentizarea sectorului bancar sunt protejate şi că angajamentele faţă de partenerii săi internaţionali şi statul de drept sunt respectate.

„Vrem să exprimăm o îngrijorare importantă cu privire la evoluţiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor şi stabilităţii sectorului bancar din Republica Moldova, realizate în ultimii ani, în special în urma fraudei bancare din 2014.

Datorită acestor reforme şi rezultate, investitorii internaţionali au ales să intre pe piaţa financiară a Republicii Moldova şi să investească în sistemul bancar, aducând cu ei standarde de calitate şi investiţii suplimentare în economia Republicii Moldova. La acea vreme, întreaga comunitate internaţională din Republica Moldova a fost alături de autorităţi pentru a le sprijini eforturile în atragerea investitorilor strategici în scopul restabilirii transparenţei în sectorul bancar”, se arată în scrisoare.

„Realizările acestor reforme, obţinute cu mult efort, au fost posibile datorită asigurărilor şi garanţiilor autorităţilor statului moldovenesc cu privire la siguranţa investiţiilor făcute. Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol. Serviciile judiciare şi de urmărire penală independente şi imparţiale sunt indispensabile pentru urmărirea penală şi condamnarea persoanelor responsabile de frauda bancară. Principiile independenţei şi imparţialităţii justiţiei stau la baza Acordului de asociere dintre UE şi Moldova”, scriu oficialii europeni.

„Solicităm Republicii Moldova să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la curăţarea sectorului bancar şi la punerea în practică a economiei sunt protejate şi că angajamentele faţă de partenerii săi internaţionali şi statul de drept sunt respectate. Îndemnăm Republica Moldova să investigheze persoanele care au participat la frauda bancară, inclusiv pe ale căror procese în apel continuă să fie amânate inexplicabil, iar şi iar, şi să nu vizeze investitorii internaţionali care au venit în Republica Moldova cu bună credinţă şi deschidere. Am dori să reamintim Republicii Moldova că Acordul de asociere şi, în special, DCFTA, au ca scop dezvoltarea unui climat de investiţii atractiv şi stabil în Republica Moldova, bazat pe un mediu de reglementare previzibil pentru investitori”, mai adaugă autorii.

Potrivit surselor Cotidianul.MD, această scrisoare i-a fost înmânată ministrului Afacerilor Externe şi Intergrării Europene, Oleg Ţulea, în timpul vizitei sale la Bruxeless, efectuată în perioada 9-12 septembrie curent.

Scrisoarea înalţilor oficiali europeni nu a rămas fără răspuns, susţine Boris Harea, consilierul pentru comunicare al premierului Ion Chicu.

„Am informat şi asigurat partenerii europeni, că interesele legale ale tuturor investitorilor în Republica Moldova vor fi protejate de stat, inclusiv şi ale celor, care au cumpărat băncile moldoveneşti.

Totodată, am informat şi asigurat Uniunea Europeană, că orice încercare a unor actori locali de a bloca investigarea fraudei bancare din anul 2014, nu va fi tolerată şi admisă. Procuratura Generală este determinată să investigheze frauda bancară, iar Guvernul susţine aceste eforturi ale PG şi nu va admite nici o imixtiune în acest proces.

Avem toată susţinerea partenerilor străini pentru investigarea furtului miliardului.

Guvernul Republicii Moldova va continua să susţină reformarea sistemului bancar”, este reacţia premierului, oferită jurnaliştilor de la Radio Chişinău.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu

17 comments

Eqqvck 13 mai 2023 - 13:59

cheap tadalafil 5mg cost tadalafil 20mg buy ed pills no prescription

Răspuns
Eyraac 20 mai 2023 - 14:17

isotretinoin 40mg us order accutane 40mg sale azithromycin for sale

Răspuns
Lzrjld 22 mai 2023 - 04:44

buy generic azithromycin how to get omnacortil without a prescription gabapentin 800mg canada

Răspuns
Aqttgm 24 mai 2023 - 01:06

lasix 40mg oral brand doxycycline 200mg buy albuterol

Răspuns
Yspdwu 25 mai 2023 - 18:38

vardenafil 10mg ca purchase tizanidine pill hydroxychloroquine 200mg pills

Răspuns
Ewlxgn 26 mai 2023 - 08:23

altace pills buy amaryl 4mg pills buy cheap etoricoxib

Răspuns
Pmvtyg 27 mai 2023 - 11:58

brand levitra 20mg order levitra 20mg buy plaquenil 400mg generic

Răspuns
Queqmv 28 mai 2023 - 02:06

mesalamine for sale order irbesartan online buy avapro tablets

Răspuns
Eqjsor 29 mai 2023 - 05:23

benicar 10mg oral olmesartan price buy divalproex 500mg online cheap

Răspuns
Rvtdis 29 mai 2023 - 18:26

order clobetasol online buspirone price order amiodarone online

Răspuns
Worxjv 31 mai 2023 - 12:38

carvedilol 25mg tablet where can i buy chloroquine cheap chloroquine

Răspuns
Njblzl 1 iunie 2023 - 10:35

how to get acetazolamide without a prescription generic azathioprine buy imuran 25mg generic

Răspuns
mp3juices 1 iunie 2023 - 22:12

I pay a visit every day a few websites and blogs to
read articles, except this website provides feature based content.

Also visit my site : mp3 juice

Răspuns
Rztsat 2 iunie 2023 - 21:37

digoxin oral micardis 20mg brand molnupiravir online order

Răspuns
ytmp3 4 iunie 2023 - 00:06

Keep this going please, great job!\r\n\r\nFeel free to surf to my website : youtube mp3 downloader

Răspuns
Htqysw 4 iunie 2023 - 06:56

naprosyn 250mg usa naprosyn price buy prevacid 15mg generic

Răspuns
Tcosun 5 iunie 2023 - 03:39

baricitinib pill buy baricitinib 2mg generic buy atorvastatin 10mg

Răspuns