Dodon tună și fulgeră pentru „limba moldovenească”: „Poporul va ieși masiv în stradă”

Dodon tună și fulgeră pentru „limba moldovenească”: „Poporul va ieși masiv în stradă”

Guvernul susține inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”. Această decizie a provocat nemulțumire președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care atenţionează că va face tot posibilul pentru ca acest proiect să nu ajungă lege.

Mai mult, președintele atenționează despre gravele consecințe pe care le poate avea această decizie, caracterizând-o ca fiind un „comportament iresponsabil”.

„Fac apel şi pe această cale la raţiune şi avertizez despre gravele consecinţe pe care le poate avea un astfel de comportament iresponsabil, ca şi cel de care a dat dovadă astăzi Guvernul. În chestiuni atât de importante trebuie să decidă poporul, prin referendum, dar nu reprezentanţii unei puteri care nu are nici o legitimitate”, a afirmat şeful Statului.

În context, Dodon amenință cu proteste.

„Pentru apărarea limbii, istoriei, identității și tradițiilor noastre moldovenești, poporul va fi gata sa iasă masiv în stradă împreună cu Președintele pe care l-au ales”, a completat Igor Dodon.

Dodon afirmă sigur că majoritatea cetățenilor vorbesc limba moldovenească şi că anume aceasta trebuie să fie denumirea oficială a limbii de Stat.

„Ţin să le amintesc celor de la guvernare şi pe această cale că, atât potrivit recensământului populaţiei, cât şi sondajelor de opinie, majoritatea cetăţenilor susţin că vorbesc limba moldovenească şi anume aceasta trebuie să fie denumirea oficială a limbii de stat. Prin decizia de astăzi, Guvernul sfidează direct opinia majorităţii cetăţenilor”, a conchis Dodon.

0