Dodon, obligat să accepte candidatura lui Sturza la Ministerul Apărării. CC îl avertizează cu „incompatibilitatea funcţiei exercitate”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională îl obligă pe preşedintele Igor Dodon să accepte candidatul la funcţia de ministru al Apărării înaintat de Guvern. CC s-a expus azi în privinţa sesizării Guvernului, menţionând că şeful statului poate să verifice candidatura înaintată la funcţia de ministru, dar „nu are drept de veto” în această privinţă. Asfel, dacă Guvernul a înaintat repetat o candidatură, atunci preşedintele ţării trebuie să o accepte, similar situaţiei în care Parlamentul revotează legile respinse de şeful statului.

Potrivit interpretării Curţii Constituţionale, în cazul formării Guvernului există un raport tripartit între primul ministru desemnat, Parlament şi preşedinte şi proceduri specifice, complexe, inerente învestirii Guvernului. „Faptul că preşedintele ţării nu are nicio putere constituţională în selectarea de către candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru a membrului echipei guvernamentale pe cale de consecinţă, şeful statului nu are constituţional nicio putere în privinţa schimbării componenţei Guvernului, adică în cazul remanierii”.

„Puterea reală de decizie în ceea ce priveşte revocarea sau numirea unui membru al Guvernului aparţine exclusiv prim-ministrului. Doar primul ministru poate avea o iniţiativă în acest sens şi, deşi Constituţia vorbeşte despre propunerea de revocare sau de numire adresată şefului statului, acesta din urmă nu o poate refuza.
În consecinţă, decretul preşedintelui de numire sau de revocare a unui membru al Guvernului propus a doua oară, este un act formal care autentifică voinţa primului ministru de a face modificări în componenţa echipei guvernamentale”, se arată în decizia Curţii.

Mai mult ca atât, Curtea Constituţională îl avertizează pe Igor Dodon că „încălcarea jurământului este, pe de o parte, o încălcare gravă a Constituţiei, iar o încălcare gravă a Constituţiei este, pe de altă parte, o încălcare a jurământului”. „Gravitatea acestei încălcări poate ridica o problemă de incompatibilitate a preşedintelui cu funcţia exercitată”, se mai spune în decizie.

Nu în ultimul rând, în condiţiile în care Igor Dodon anunţa că nu va accepta jurământul de la un candidat neacceptat de acesta, aşa cum prevede Constituţia, Curtea Constituţională a luat şi aici o decizie considerând „refuzul preşedintelui de a-şi executa obligaţiile consituţionale” drept o „imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză”, fapt ce justifică, potrivit Curţii Constituţionale, „instituirea interimatului funcţiei care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale a preşedintelui”.

Instituirea „interimatului funcţiei” urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională în conformitate cu competenţa atribuită acesteia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...