Dodon, mai preocupat de modificarea sistemului electoral decât de pagubele create de îngheț. Ce a făcut azi

Dodon, mai preocupat de modificarea sistemului electoral decât de pagubele create de îngheț. Ce a făcut azi

În timp ce cetățenii își fac griji că zăpada și înghețurile ar putea să le distrugă în totalitate roada, președintele „tuturor” Igor Dodon își caută de grijile sale în ceea ce ține de acordarea statului de observator Republicii Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și modificarea sistemului electoral. Zâmbitor și deloc preocupat de intemperie, șeful statului a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul căruia au abordat diverse subiecte. Niciunul însă nu s-a referit și la pagubele care le-ar putea crea vremea de afară.

„Am abordat mai multe subiecte legate de situația politică internă și externă. Am discutat despre înțelegerile care le-am avut la Bișkek în ceea ce privește UEEA și acțiunile pe care le vom întreprinde în continuare. În mod special, am abordat subiectul cu privire la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook ca urmare a întrevederii.

Astfel, „președintele tuturor” și-a reiterat poziția precum că va face tot posibilul pentru „a bloca proiectul propus de Plahotniuc și Partidul Democrat” și a solicitat ca „acest mesaj să fie transmis la Bruxelles și toate cancelariile statelor Uniunii Europene”. „Am spus odată în plus că voi întreprinde toate acțiunile ce se impun dacă se va insista pe proiectul democraților și va fi susținut tacit sau deschis din exterior”, mai scrie Dodon.

Totodată, acesta a discutat în detaliu proiectul de lege în baza propunerilor sale care a fost înregistrat ieri, în Parlament, cu privire la sistemul electoral mixt, proiect care, potrivit convingerii lui Dodon, „întrunește toate recomandările structurilor internaționale, solicitările partidelor din țară, propunerile concetățenilor noștri din străinătate, a studenților”, și care „ar pune baza reintegrării politice a Moldovei”.

„Am transmis dlui Ambasador o copie a inițiativei legislative în engleză”, se mai laudă șeful statului pe rețeaua de socializare.

La fel, acesta l-a informat pe ambasadorul UE că, în acest moment, Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, se află la Strasbourg, unde discută cu oficialii Comisiei de le Veneția, despre inițiativa sa de modificare a sistemului electoral, în baza proiectului depus de către PSRM ieri în Parlament și urmează a fi organizate discuții cu toate instituțiile internaționale la acest capitol.

Cu câteva ore mai înainte, șeful statului a avut și o întrevedere cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Nici cu aceasta însă nu a discutat despre pagubele create de intemperia care a lovit preponderent centrul și sudul Moldovei, ci, a ajuns la concluzia că „modificarea sistemului electoral trebuie să prevadă o cotă clară pentru Găgăuzia” și a rugat ca „reprezentanții Găgăuziei să susțină mult mai activ diverse inițiative ale președintelui”.

3 4 6 7

0