Dodon face lobby pentru Transnistria: A „decis” reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan, la cererea lui Krasnoselski

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului Igor Dodon declară că lui i se datorează reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan, iar mişcarea a fost făcută deoarece Transnistria ar fi avut de pierdut. Acesta mai spune că personal s-a implicat la negocierea contractului, la solicitarea aşa-numitului lider de la Tiraspol.

După ce Guvernul a fost învinuit de unii experţi de înţelegeri obscure şi lipsa unui concurs când a decis reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan, autorităţile de la Chişinău afirmau că a fost un pas în direcţia reintegrării ţării, prin revenirea la vechile contracte în domeniul energetic, după ce o scurtă perioadă Republica Moldova a exportat energie electrică doar din Ucraina. Într-un interviu pentru Ria Novosti Dodon dezvăluie că el a insistat pe reluarea achizițiilor de energie electrică de la Cuciurgan, la cererea aşa-numitului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Vadim Krasnoselski a declarat că nu există un dialog cu partea dreaptă a Nistrului, că nu ne ţinem de cuvânt, că nu am decis nimic. Voi dezvălui pentru prima oară că, la cererea lui Krasnoselski, personal m-am implicat în reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan. Acest lucru este important pentru fiecare locuitor din Transnistria, deoarece este vorba de aproximativ 70 de milioane de dolari care merg în bugetul regiunii. Krasnoselski a cerut să intervenim în rezolvarea problemei, iar noi am rezolvat-o”, a dezvăluit Dodon conform sursei citate.

Acesta spune că, în cazul în care contractul nu ar fi fost renegociat, Transnistria ar fi rămas fără bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

Totodată, în cadrul interviului, Dodon se laudă că autoritățile de la Chişinău lucrează pentru restabilirea relaţiilor bune cu Tiraspolul, enunțând problema privind numărul de înregistrare al maşinilor, astfel încât aceasta să poată circula în Europa, dar şi problema diplomelor de studii care urmează a fi recunoscute de Chişinău.

De menţionat că, în urma unei licitaţii, la care Moldova a avut de ales între oferta Centralei de la Cuciurgan (deţinută de compania gigant din Rusia Inter RAO EES) şi „DTEK Trading” (Ucraina, deţinută de omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov), Chişinăul, prin intermediul „Energocom” a pledat pentru oferta părţii ucrainene, încheind un contrat pe perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Citeşte şi: Oficialii europeni cer clarificări urgente Chișinăului, după ce a revenit la procurarea energiei electrice de la Cuciurgan

La începutul lunii iunie, însă, Ministerul Economiei anunța că „Energocom” va procura, începând cu 7 iunie curent, o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 USD/MWh.

Autoritățile anunţau că, decizia de negociere și semnare a contractului de procurare a energiei electrice încă cu un partener a fost luată de SA „Energocom” în rezultatul evaluării situației energetice pe piața din regiune, ofertei de preț mai avantajoase, precum și în scopul diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor țării și consolidării securității energetice a Republicii Moldova.

Atunci Secretariatul Comunității Energetice, Delegația UE în Moldova și Consilierul la nivel înalt al UE privind politica energetică au trimis o scrisoare comună ministrului Economiei din Republica Moldova, Octavian Calmîc, și au cerut clarificări urgente privind situația aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova. Explicațiile însă au întârziat să apară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...