Dodon, cu cătușe la conferința de presă: Lansează un apel la unitate către Ghimpu

by Genko Genko

Președintele PSRM, Igor Dodon, a lansat marți, în cadrul unei conferințe de presă, un apel la unitate către președintele PL, Mihai Ghimpu, pentru a aborda în ședința în plen a Parlamentului situația de pe piața valutară.

În opinia liderului PSRM, situația de pe piața valutară ar putea duce la un dezastru economic în țară, iar vinovați de aceasta se fac „oligarhii” Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc, care au „scos banii din bănci, după care i-au schimbat în valută și i-au dus în conturile lor din străinătate”.

În acest sens, Dodon cere fracțiunilor PCRM și PL să se alăture PSRM și să abordeze la următoarea ședință a Parlamentului situația de pe piața valutară.

„Mă adresez fracțiunilor parlamentare. Cu Filat și Plahotniuc totul e clar. Dar ceilalți, împreună cu noi, aveți 58-59 de mandate. Haideți mâine, în ședința în plen a Parlamentului, să punem acest subiect în discuție. Mâine, nu poimâine. Nu arde cu Gaburici (procedura de învestire a unui nou Guvern, n.r.), că el nu are idee ce să facă acum. Îl poartă de mână încolo-încoace, și-o face pe ‘umnâi vid’ (deșteptul, n.r.)”, a declarat Dodon.

„Mihail Fiodorovici Ghimpu, mă adresez prima dată la dumneavoastră. Nu e vorba de interesul socialiștilor, este interesul oamenilor. Oamenii mor de foame. Urgent acum, intervenție din rezerva valutară. Oamenii au ajuns cu 50% mai săraci”, a subliniat Igor Dodon, care a venit și cu mai multe propuneri de redresare a situației.

În special, el a propus utilizarea „în mod eficient” a rezervei valutare a BNM, dar și reluarea negocierilor cu Federația Rusă privind exporturile, precum și situația migranților din această țară.

Dodon i-a avertizat pe actualii guvernanți, precum și pe șeful BNM, Dorin Drăguțanu, că dacă nu vor acționa rapid, atunci îi așteaptă pușcăria, venind la conferința de presă, în mod simbolic, cu o pereche de cătușe.

„Situația încă mai poate fi salvată. Dacă nu faceți ce v-am spus eu în următoarea săptămână, asta vă așteaptă (pușcăria, n.r.). Acest lucru nu este dorit de socialiști, dar de oameni. Cetățenii o să asigure acest lucru, prin diferite metode, de dorit democratice”, a avertizat Igor Dodon.

BNM a majorat marți rata de bază de la 8,5% la 13,%, în condițiile în care de la începutul anului leul s-a depreciat cu 17% în raport cu euro și peste 25% față de dolarul american.

CITIȚI ȘI...