Dodon: BNM a vândut valută pentru ca „oligarhii” să scoată banii de la BEM din țară

by Genko Genko

Banca națională a Moldovei (BNM) a alocat valută din rezervele valutare pentru ca „oligarhii” să poată scoate din țara cele 13 miliarde de lei de la Banca de Economii, a declarat marți președintele PSRM Igor Dodon, în urma ședinței Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară din Republica Moldova

Potrivit lui Dodon, Comisia parlamentară care ar trebui să elucideze această situație de fapt încearcă să ascundă adevărul, acest lucru fiind în interesul coaliției parlamentare PCRM-PLDM-PD.

„Din informațiile noastre în perioada 5-25 noiembrie, iar acesta se vede și în rapoartele publice, 13 miliarde de lei au fost scoși din țară. Acești bani au fost convertiți, în luna noiembrie, operativ, în regim de urgență, în valută. Pentru a asigura aceste transferuri, Banca Națională a vândut din rezerve valută pentru ca oligarhii să poată scoate dolari din țară”, a declarat marți Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, ulterior, BNM ar fi decis să aloce 10 miliarde de lei pentru a acoperi gaura apărută la Banca de Economii.

„Din informațiile noastre, încă neconfirmate, deoarece BNM refuză să prezinte informații în acest sens, Banca Națională a luat decizia să aloce încă 10 miliarde de lei din rezervele sale în lei, pentru a acoperi gaura de la Banca de Economii”, a mai spus Dodon.

În acest sens, Dodon a cerut să fie prezentate hotărârile secrete de Guvern semnate de către fostul premier Iurie Leancă, dar și cele semnate de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, „prin care au fost făcute toate aceste fărădelegi”.

Președintele Comisiei, Marcel Răducanu, a refuzat să comenteze declarațiile lui Dodon, limitându-se la a spune că este „dreptul său de a face declarații de care dorește”.

CITIȚI ȘI...