Dodon anunță că este pregătit de impeachement: Pe cine mizează și de dragul cui este gata să încalce legislația

Dodon anunță că este pregătit de impeachement: Pe cine mizează și de dragul cui este gata să încalce legislația

Preşedintele Igor Dodon declară că nu va promulga nicio lege cu caracter antirusesc, adăugând că intenţionează să respingă şi legea cu privire la combaterea propagandei Rusiei, analizând în context posibilitatea unui impeachement.

După ce a trimis Parlamentului spre reexaminare mai multe legi, inclusiv pachetul legislativ privind interzicerea difuzării programelor posturilor de televiziune din Rusia, acesta anunță că intenţionează să respingă această lege, chiar şi cu riscul iniţierii unei proceduri de impeachement. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti.

,,Constituţia stipulează că preşedintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conştient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului. Chiar dacă Parlamentul o va aproba pentru a doua sau a treia oară, eu tot o voi respinge şi ea nu va intra în vigoare. Sunt pregătit să merg la asta (la referendum – n.r.). Sunt sigur că poporul va fi de partea mea. Orice pas de felul acesta este o creştere a popularităţii preşedintelui. Şi majoritatea parlamentară înţelege acest lucru”, spune Dodon.

Mizând pe susținerea poporului, acesta se arată convins că parlamentarii nu vor merge la impeachment.

,,Scopul este să dezbată ratingul. Pentru aceasta ei provoacă Rusia, pentru ca să închidă exportul şi aşa mai departe, ne provoacă la greşeli, dar noi nu le vom permite. De aceea, cel mai probabil, nu vor merge la impeachment, pentru că vor pierde”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai precizat că se opune şi proiectul legislativ prin care ziua de 9 mai ar urma să fie declarată ”Ziua Europei”, nu ziua celebrării victoriei Armatei sovietice împotriva Germaniei hitleriste.

“Pentru noi aceasta este o sărbătoare sfântă şi nu putem declara 9 mai Ziua Europei. Este ziua memoriei, Ziua Victoriei”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

0