Documente confidențiale: Vladimir Putin ar fi influenţat alegerile prezidenţiale din SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un think tank rus controlat de Vladimir Putin a dezvoltat un plan pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump şi pentru a submina încrederea alegătorilor în sistemul electoral american, potrivit unor oficial americani, citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

Oficialii au descris două documente confidenţiale din think tank, furnizând astfel cadrul şi raţionamentul pentru ceea ce agenţiile de intelligence au concluzionat ca fiind un efort intensiv al Rusiei de a influenţa alegerile electorale din 8 noiembrie, 2016.

Think tank este un termen ce caracterizează o asociație sau o organizație de persoane specializate sau chiar o singură persoană competentă care oferă, de regulă gratuit, informații necesare pentru a crea, amplifica, diminua, înlătura, organiza sau optimiza un anume compartiment funcțional al societății, așa cum ar fi optimizarea structurii militare, economice, politice, culturale la nivel local, regional, statal, continental sau chiar la nivel global.

Oficialii intelligence au obţinut documentele, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice, bazat în Moscova, după alegeri. Institutul este condus de oficiali intelligence seniori pensionaţi, numiţi în funcţie de biroul lui Putin.

Primul document rus a fost o lucrare de strategie, scrisă anul trecut, în iunie, care a circulat la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, dar nu a fost adresată unor persoane specifice.

Actul recomanda Kremlinului să lanseze o campanie de propagandă în social media, iar platformele de ştiri ruse să încurajeze votanţii americani să aleagă un preşedinte care ar avea o abordare mai blândă faţă de Rusia, decât administraţia preşedintelui de la acea vreme, Barrack Obama – potrivit oficialilor citaţi.

Un al doilea document, redactat în octombrie, şi distribuit pe aceeaşi cale, avertiza că Hillary Clinton, candidatul democratic în cursa prezidenţială, avea şanse mari să câştige alegerile. Din acest motiv, potrivit documentului, era mai bine pentru Rusia să îşi încheie propaganda pro Trump şi în schimb să intensifice mesajele despre frauda voturilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA şi pentru a distruge reputaţia lui Clinton, astfel încât mandatul să îi fie afectat, au mai spus oficialii.

Oficialii au dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere statutul clasificat al documentelor ruse pe care le-au citat. Aceștia au refuzat să menţioneze cum a obţinut SUA documentele. Agenţiile de intelligence au refuzat, de asemenea, să comenteze pe marginea subiectului.

Putin a negat orice implicare în alegerile electorale din SUA.

Documentele au fost esenţiale pentru concluzia administraţiei Obama conform căreia Rusia a montat o campanie de „ştiri false” şi a lansat un atac cibernetic împotriva Partidului Democratic şi asupra campaniei lui Clinton, au mai adăugat oficialii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...