(DOC) Undă verde pentru tichetele de masă; Iniţiativa lui Candu va fi aprobată de Guvern

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniştri va da astăzi aviz pozitiv asupra proiectului de lege privind introducerea tichetelor de masă. Inițiativa legislativă aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu, și stipulează aducerea unui supliment semnificativ la salariu, care nu se impozitează și este un cost deductibil pentru angajator.

Anterior Candu anunţa că documentul a fost îmbunătățit după dezbaterile publice organizate la Parlament, dar și de către organizațiile internaționale. Totuşi, Guvernul propune alte câteva modificări la proiectul de lege.

Tichetele de masă va fi un supliment lunar la salariu, care nu va fi impozitat şi care va fi oferit angajaților pentru o masă în timpul programului. Valoarea tichetului va fi ajustată anual la rata inflaţiei. Pentru acest an, de exemplu, ar putea constitui în jur de 45 de lei pe zi.

La nivel internațional tichetele de masă sunt unul dintre cele mai răspândite beneficii extra-salariale, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit pentru operatorii care le emit și pentru întreprinderile de alimentație publică, implicate în oferirea produselor alimentare și a meselor calde contra tichete. Totuşi, unii experţi critică iniţiativa.

Expertul economic, Dorin Vaculovschi constată că tichetele de masă contribuie la creșterea cheltuielilor necesare pentru întreținerea angajaților în cadrul organizațiilor și, respectiv, la creșterea cheltuielilor totale suportate de către organizație. În același timp, lipsa unei viziuni de ansamblu privind noul mecanism de funcționare a sistemului de politică socială bazat pe tichete de masă împiedică o perspectivă de implementare eficace a legii, iar conjunctura economică din Republica Moldova, doar asuprește implementarea sistemului bazat pe tichete de masă (sistemul fiind mai potrivit pentru țările industrializate), spune acesta.

„Dacă lucrurile ne par simple în Republica Moldova, tichetele de masă le vor complica. Inițiativa nu trebuie privită doar ca una socială, ci și economică și fiscală. Tichetele au apărut în țările cu tradiții sindicale, iar ulterior preluate de companii care se ocupă cu optimizări fiscale și promovate în alte țări inclusiv în Republica Moldova. Dacă sincronizăm subiectul tichetelor de masă, observăm că a fost promovat în anii preelectorali (2007, 2008, 2010 și 2016). Astfel, se încearcă împachetarea unui instrument politic și furnizat bine societății”, declara în cadrul unor dezbateri publice Veaceslav Negruța, expert „Transparency International”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...