(DOC) Ei sunt cei 5 judecători din cauza cărora Moldova este țara cu cea mai coruptă justiție din lume?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătoarea Marina Anton, care a fost lipsită de imunitate și riscă să fie cercetată penal, fiind acuzată că ar fi modificat intenționat textul unei hotărâri judecătorești, critică dur sistemul în care activează.

Marina Anton, Mihai Ciugureanu, Iurie Cotruţă, Nina Traciuc şi Ion Secrieru au fost lipsiți de imunitate, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat undă verde Procuraturii Generale pentru a porni urmărirea penală pe numele acestora.

Cei 5 se fac vinovați de faptul că în urma unui proces de judecată în care s-a luat decizia ca un tată să nu fie lipsit de drepturile paterne s-a redactat un text greșit, din care reieșea tocmai contrariul. Din neatenție, potrivit lor, cei 5 judecători au semnat hotărârea redactată greșit.

Ulterior, după ce au fost sesizați de greșeala făcută, cei 5 și-au reparat eroarea, însă au făcut-o în lipsa și fără citarea părților. Aceste acțiuni, în opinia unor membri CSM, în special a lui Teo Cîrnaț, ar fi fost ilegale.

Atât de ilegale, încât după promovarea intensă într-o anumită parte a presei a acestui caz, cei 5 judecători au rămas fără imunitate și dacă vor fi găsiți vinovați riscă până la 7 ani de închisoare.

Totuși, Marina Anton susține că este un „caz fabricat şi ajuns de natură penală din voinţa preşedinţilor CSJ, Mihai Poalelungi, al CSM, Victor Micu, cel al Asociaţiei Judecătorilor, Ion Druţă şi al Procurorului General, Corneliu Gurin”.

Personal, înainte de a scrie acest articol am vorbit cu mai mulți specialiști, profesioniști în domeniu, care după ce s-au familiarizat cu acest caz mi-au zis direct că pare o răfuială mai degrabă decât să aibă vreun fundament în spate, mai ales de a se ajunge până la retragerea imunității sau intentarea unor proceduri penale.

În condițiile în care, în sistem sunt judecători care comit zilnic abuzuri mult mai grave, de pe urma cărora s-au ales cu mașini de lux și case de milioane.

Și aș veni aici cu câteva exemple. Mă refer la judecători raider, prin deciziile cărora anumiți acționari au fost lipsiți de active de milioane. De ce nu, la așa-numiții „judecători din iad”, care acum 6 ani, la 7 aprilie 2009, condamnau pe bandă rulantă, în 10-15 minute, niște copii care tot ce au făcut a fost să iasă în stradă.

Sau hai să vorbim despre acei judecători care, prin deciziile lor, au lipsit bugetul Chișinăului de zeci de milioane de euro, acordând ilegal terenuri. Dar ce s-a întâmplat cu cei care au devalizat statul de sute de milioane de lei, după ce au emis conștient decizii ilegale, care s-au transformat în dosare pierdute la CEDO?

Ați văzut până acum ca vreun judecător despre care se știe bine că e putred de corupt și e parte a sistemului, să aibă parte de același tratament precum aceștia 5? Eu nu. Dar dacă greșesc, vă rog să veniți cu exemple. Poate așa le-or vedea și europenii, cei care deja încep să-și pună întrebări tot mai mari în legătură cu „reformarea justiției” din Moldova, pentru care au acordat sute de milioane în ultimii ani.

Ori poate pentru ochii europenilor se și face tot acest spectacol? Uite, dom’le, „luăm și noi măsuri” cu  judecătorii.

Nu vreau deloc să-i apăr pe acești 5 judecători. Nu bag mâna-n foc pentru ei în alte cazuri, dar aici lucrurile chiar par extrem de ciudate.

Or fi oare acești judecători, care și-au reparat propria greșeală și nimeni nu a avut până la urmă de suferit de pe urma ei, cei vinovați pentru că, conform studiilor internaționale, Moldova are cea mai coruptă justiție din lume? Personal mă îndoiesc.

Mai jos puteți vedea luarea de poziție a judecătoarei Anton în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, de săptămâna trecută. Acesta reprezintă o premieră pentru Moldova, pentru că este primul om din sistem care vine cu critici vehemente și se adresează presei și instituțiilor internaționale, pentru a interveni și stopa dezmățul din justiția moldovenească.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...