(DOC) Detalii despre gazoductul Ungheni-Chișinău: Decretul lui Dodon intră în vigoare. Lucrările sunt de interes național

by Genko Genko

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău va fi un pas decisiv în asigurarea suveranității energetice a Republicii Moldova. Acest proces urmează a fi demarat anul viitor, astăzi intrând în vigoare decretul semnat de președintele Igor Dodon prin care este promulgată legea privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de gaze naturale.

Decretul președintelui a fost publicat în ediția de astăzi, 30 iunie, a Monitorului Oficial.

Documentul prevede printre altele că Ministerul Economiei va iniția în numele statului procedura de cumpărare a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct. Conform primelor estimări efectuate în cadrul Studiului de Fezabilitate, costul de achiziție a terenurilor respective și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați de lucrările de construcție a conductei vor fi de circa 600 de mii de euro. Realizarea lucrărilor de proiectare și construcție a gazoductului ,,Ungheni-Chișinău” va fi finanțată din împrumuturile acordate Guvernului din partea BERD și BEI, dintr-un grant acordat de UE, precum și din contribuția Guvernului.

Gazoductul va trece prin 25 de localități – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și din municipiul Chișinău.

1f05bbd1f0937306d0f6b08726d68a94e324eda11730fdc30f46d0e54074ac04_3922908_26006500

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va lega Chişinău de rețeaua de transport a gazelor naturale din România.

Proiectul include, de asemenea, și un plan de acțiuni privind liberalizarea și reformarea sectorului energetic.

În 2018, România va începe extracţia de gaze din Marea Neagră şi va deveni exportator pe piaţa internaţională.

CITIȚI ȘI...