(DOC) Deputatul Lilian Carp cere procurorului general să se autosesizeze în privința achitării de Ilan Șor a studiilor mezinului lui Leancă

(DOC) Deputatul Lilian Carp cere procurorului general să se autosesizeze în privința achitării de Ilan Șor a studiilor mezinului lui Leancă

Deputatul liberal Lilian Carp s-a adresat cu o sesizare procurorului general, Eduard Harunjen, în care solicită Procuraturii să se autosesizeze și să ancheteze informațiile privind „finanțarea lui Iurie Leancă de către Ilan Șor”. Este vorba despre investigația prezentată de postul de televiziune Jurnal TV care a documentat cazul de achitare, cel puțin parțială, a studiilor în Marea Britanie a fiului cel mic al ministrului de Externe de atunci, Iurie Leancă de către o companie care îi aparține lui Ilan Șor și care a făcut parte din cele implicate în „furtul miliardului”.

„Întrucât Iurie Leancă era la vremea respectivă viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, iar ulterior prim-ministru, având în vedere că din postura sa de înalt demnitar a emis/adoptat decizii în beneficiul lui Șor (cedarea Băncii de Economii, cedarea Aeroportului Internațional Chișinău, acordarea permisiunea Băncii Naționale să scoată din rezervele de stat prima tranșă de 9,5 miliarde de lei pentru a astupa gaura formată în băncile controlate de Șor prin acordarea de credite frauduloase, rezolvarea litigiului internațional cu firma Le Bridge, concurenta lui Șor în comerțul Duty Free, eliberarea numerelor diplomatice oferite de ambasada Republicii Moldova la Moscova etc.), există indicii clare în privința întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.324 din Codul penal (Corupere pasivă în proporții deosebit de mari) și art.326 din Codul penal (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari)”, se arată în sesizarea lui Lilian Carp.

Vedeți și: (VIDEO) Studiile mezinului lui Iurie Leancă, achitate de Ilan Șor din „miliardul furat”. Ce spune actualul vicepremier

Amintim că, potrivit documentelor prezentate de Jurnal TV, Ilan Șor, prin intermediul Tomton Trade Corp, a transferat 20 de mii 882 de dolari, convertiți în 12 mii 912 lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”, instituție absolvită de acesta în anul 2014. O altă plată apare în extrasele bancare de pe contul în lire sterline al Tomton Trade pe 12 februarie 2013. Șor a transferat școlii din Cambridge pentru Liviu Tristan Leancă 12 mi 700 de lire sterline.

Citiți și: Iurie Leancă califică drept falsuri informațiile privind achitarea studiilor fiului său de Ilan Șor. „Nu am luat bani de la el”

Tomton Trade Corp este una dintre companiile utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, sursele scoase din bănci ca împrumuturi treceau, înainte să ajungă la o destinație finală, printr-un șir de transferuri de la o companie la alta.

0