(DOC) Avocatul Poporului contestă la CC legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocatul poporului contestă la Curtea Constituțională (CC) Legea privind transformarea miliardului de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc în datorie de stat.

Mihail Cotorobai, avocat al poporului, a sesizat CC privind controlul constituționalității Legii privind emisiunea obligațiilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat.

Cotorobai invocă faptul că Centrul de Analiză și prevenirea Corupției a stabilit că acest proiect de lege prezintă elemente de coruptibilitate. Totodată, în raportul de expertiză s-a arătat că la momentul depunerii proiectului de act legislativ spre dezbateri, erau lipsă expertizele care au rolul de a determina raționalitatea adoptării acestui proiect de lege, avantajele și dezavantajele acestuia, consecinţele economico-financiare și de alt gen care pot surveni în urma adoptării proiectului de lege.

Prin urmare, ombudsmanul consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului nu corespunde prevederilor legale, care stipulează că apărarea drepturilor libertăților, intereselor legitime ale cetățenilor, egalitatea și echitatea socială, precum și compatibilitatea cu legislația comunitară constituie o condiție obligatorie a oricărui act legislativ, precum și prevederile legale privind transparența în procesul decizional.

„În opinia mea, statul prin adoptarea acestor legi a admis ingerințe care nu sunt echitabile, necesare într-o societate democrată și sunt contrare în spiritul apărării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, anunță Mihail Cotorobai.

Miliardul de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc a devenit oficial datorie de stat la 7 octombrie. În Monitorul oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi 1 aprilie 2015.

Conform prevederilor legii în cauză, la 4 octombrie 2016 au fost emise și transmise Băncii Naționale a Moldovei (BNM) obligațiuni de stat în sumă integrală de 13.341.200.000 lei. Aceasta constituie suma creditelor de urgență acordate de banca centrală pentru „Banca de Economii” S.A., BC „Banca Socială” S.A. și BC „Unibank” S.A., care nu au fost rambursate la data emisiunii obligațiunilor de stat.

Suma sus-menționată a fost divizată în 25 emisiuni de obligațiuni de stat, cu scadențe de la 1 la 25 ani. Obligațiunile de stat cu scadențele de 1-9 ani au fost emise cu rata fixă a dobânzii de 1.4 % anual, iar cele cu scadențele de 10-25 ani cu rata fixă a dobânzii de 5.3% anual. Dobânzile vor fi achitate o dată la jumătate de an, cu excepția celor pentru primul an de emisie, care vor fi achitate la finele acestuia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...