(DOC) Apărătorii drepturilor omului solicită acces în Penitenciarul nr. 13

(DOC) Apărătorii drepturilor omului solicită acces în Penitenciarul nr. 13

Apărătorii drepturilor omului din cadrul Fondului „Freedon Moldova” solicită acces în Penitenciarul nr. 13, pentru a monitoriza situația în închisoare. Despre aceasta denotă comunicatul de presă remis de către organizație.

„Fondul Freedom Moldova aduce la cunoștința reprezentanților mass-media, organziațiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului și societatea civilă că s-a adresat Departamentului Instituțiilor Penitenciare, în concret, administrației Penitenciarului nr. 13 cu o cerere privind efectuarea unei vizite în această instituție”, se spune în comunicat.

„În cadrul vizitei, reprezentanții Fondului ar dori să se convingă de condițiile de detenție a deținuților (așa cum s-a făcut recent în Penitenciarul nr. 4 din Cricova, la inițiativa DIP, care a organizat o vizită la penitenciar pentru un grup de jurnaliști și bloggeri, în lipsa apărătorilor drepturilor omului)”, mai scriu autorii cererii, conform moldnews.md.

De asemenea, potrivit comunicatului „va fi ridicată întrebarea privind colaborarea dintre Penitenciarul nr. 13 și comisia de monitorizare din partea societății civile, care trebuie să efectueze controlul civil al penitenciarului în conformitate cu legea 235 din 13.11.2008. Penitenciarul nr. 13 este o instituție care trezește intersul major al societății, iar despre condițiile de detenție de aici s-au pronunțat critic mai multe institute de apărare a drepturilor omului”.

„Mai mult, Penitenciarul nr. 13, periodic a ajuns în centrul atenției și solicită implicarea apărătorilor drepturilor omului (inclusiv decesul recent al deținutului Andrei Brăguța, maltratarea minorilor de către mascații de la Pantera, multiplele scandaluri, legate de menținerea în arest a lui Veaceslav Platon)”, se mai spune în comunicat.

0