DOC//Acuzații de presiune și hărțuire la adresa unor procurori din partea magistraților Judecătoriei Ciocana

by D M
Distribuiti mai departe...

Un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Justiție prin care denunță practicile unor procurori. Semnatarii susțin că sunt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest, scrie Ziarul de Gardă.

Documentul, semnat de 14 judecători, a fost expediat președintelui R. Moldova, Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, membrilor Consiliului Superior al Magistraților (CSM) și președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc.

Judecătorii semnatari au decis să facă publice, potrivit lor, instrumentele pe care unii procurorii le folosesc pentru a intimida și a exercita presiuni asupra magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și le solicită autorităților competente să fie luate măsuri pentru asigurarea unei justiții independente, principiului independenței judecătorului și garantarea drepturilor și libertăților omului.

Magistrații susțin că „dacă practicile descrise vor continua, orice efort de asigurare a independenței justiției vor fi zadarnice”.

Astfel, judecătorii spun că demersurile procurorilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării/prelungirii măsurilor procesuale de constrângere conțin formulări sterile, tipizate și nemotivate care au anexate înscrisuri ce nu au nicio pertinență cu scopul și conținutul demersului și care nu respectă condițiile impuse de lege pentru a dispune sau a efectua acțiunea solicitată, motiv pentru care acestea sunt respinse de către judecători. În mod special, potrivit magistraților, această situație se întâmplă în cazul aresturilor.

Astfel, susțin semnatarii, în astfel de cazuri, unii procurorii, în special cei din cadrul Procuraturii Anticorupție, prin metode ilegale, ar pune presiune pe judecători pentru a lua decizii în favoarea lor.

Două modalități de influență și presiune ilegală asupra judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

  1. În cazul în care un demers este respins de către judecător, procurorul de caz depune imediat un raport către procurorul ierarhic superior. În raport, procurorul a cărui demers (de arestare preventivă, de interceptare, ș.a.m.d ) a fost respins, menționează că ar avea dubii în partea ce ține de legalitatea actului judecătoresc, fie că ar considera că hotărârea instanței este una ilegală ori influențată. În niciun raport de acest gen nu este scris ce fel de circumstanțe sunt invocate. Potrivit judecătorilor, toate aceste rapoarte nu au la bază careva probe concrete. După înregistrarea acestui raport, cu suportul procurorilor ierarhic superiori, se pornește un proces penal, care se examinează de un alt procuror, coleg cu procurorul care a depus raportul menționat.
  2. A doua metodă aplicată de procurori în privința judecătorilor care „nu doresc să fie ascultători”, este pornirea unei cauze penale pe fapte inexistente ori pornirea unei cauze penale pe motive alcătuite pentru perioade din trecut și în cadrul cărora procurorii desfășoară în privința judecătorilor diverse acțiuni de urmărire penală pentru care acordul Consiliului Superior al Magistraturii nu este necesar.

Astfel, potrivit documentului semnat de judecători, cu astfel de metode de presiune, procurorii nu mai respectă cerințele legale ce țin de calitatea demersurilor, de necesitatea de anexare a probelor legale, fiind siguri că judecătorii ar fi înfricoșați și nu vor mai emite soluții în devafoarea lor.

Ca urmare a metodelor ilegale descrise de semnatarii documentului, o mare parte dintre judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, sunt vizați în cauze sau procese penale pornite ilegal.

„Situația alarmantă descrisă în prezenta adresare ne obligă să reacționăm prin mijloace legale și să o facem publică, astfel încât să poată să fie luate măsuri pentru asigurarea principiului independenței judecătorului, independenței care presupune că judecătorul acționează în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor și în concordanță cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări și fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni și sub ce motiv”, scriu judecătorii în scrisoare.

Documentul a fost recepționat de către toți destinatarii la data de 29 noiembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...