Doar două femei au reușit să colecteze semnături pentru a candida independent la funcția de primar. Situația lor însă este extrem de diferită

Doar două femei au reușit să colecteze semnături pentru a candida independent la funcția de primar. Situația lor însă este extrem de diferită

Doar două femei au reușit să colecteze numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrate în calitate de candidați independenți la funcțiile de primar la alegerile locale noi din 20 mai. Este vorba despre actualul primar interimar al capitalei Silvia Radu, înregistrată oficial în cursa pentru Primăria Chișinău, și consilierul municipal din Bălți Elena Grițco, înregistrată pentru primăria capitalei de nord a țării. Cu excepția acestor două asemănări, cele două candidate sunt însă în situații foarte diferite.

Astfel, în timp ce Silvia Radu care „a reușit” colectarea a circa zece mii de semnături ale chișinăuienilor, declarându-se independentă, de facto fiind susținută, potrivit mai multor voci, de Partidul Democrat aflat la guvernare, Elena Grițco, care este și vicepreședinte al „Partidului Nostru”, aflat în opoziție, a fost nevoită să se înregistreze în calitate de candidat independent în condițiile în care formațiunea are temerea că autoritățile l-ar putea exclude din cursă pe candidatul oficial al partidului, Nicolai Grigorișin, așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2014, când formațiunea condusă de Renato Usatîi a fost exclusă din campania electorală pe motive care s-au dovedit ulterior a fi false.

Grițco însă are toată susținerea „Partidului Nostru”, fiind considerată drept o „candidatură de rezervă”, spre deosebire de Radu care deși nu este susținută oficial de partidul de guvernământ, beneficiază de toată susținerea mediatică a holdingului condus de liderul PD, Vlad Plahotniuc.

La fel, un reportaj realizat de Jurnal TV a scos la iveală faptul că Partidul Democrat a pus umărul la colectarea celor circa 10 mii de semnături pentru Silvia Radu, lucru confirmat chiar de persoanele implicate în proces, iar Maia Sandu a acuzat actualul primar interimar al capitalei de faptul că a colectat semnături prin intermediul primarilor din suburbii în numele său. Nu în ultimul rând, un medic de la Centrul Mamei și Copilului, care a solicitat anonimatul, a spus presei că un angajat al departamentului Resurse Umane a colectat semnături în favoarea Silviei Radu de la toți angajații instituției.

De altă parte, Consiliul electoral al circumscripției municipale Bălți nr. 2 a înregistrat-o oficial pe Elena Grițco în calitate de candidat la funcția de primar al capitalei de nord a țării, aceasta prezentând în jur de șase mii de semnături ale bălțenilor. Numărul de alegători în cele două municipii – Chișinău și Bălți – sunt însă foarte diferite. Potrivit datelor din 31 martie 2018, la Bălți erau înregistrați 105.291 alegători, în timp ce la Chișinău – de șase ori mai mult, 632.450 alegători.

Cele două candidate sunt pe picior inegal și în condițiile în care guvernarea nu pune niciun fel de piedici în activitatea Silviei Radu, în timp ce fracțiunea „Partidului Nostru” din Consiliul Municipal Bălți, din care face parte Elena Grițco, este supusă unor presiuni enorme, mai mulți consilieri fiind constrânși fie să părăsească formațiunea, fie să-și depună mandatul, iar administrația publică locală fiind nevoită să facă față blocării accesului la poligonul de depozitare a deșeurilor menajere sau altor situații care ar fi susținute din umbră de către partidul de guvernământ.

Menționăm că activistul Sergiu Tofilat care intenționa să candideze independent la funcția de primar al capitalei a renunțat la această idee menționând că a reușit doar colectarea a circa două mii de semnături.

0