Dmitri Mendeleev – 180 de ani de la naștere

by Genko Genko

Chimistul rus Dmitri Ivanovici Mendeleev, autorul primului Tablou Periodic al elementelor chimice, s-a născut la 8 ianuarie 1834, în orașul Tobolsk, din Siberia.

Portalul pravda.ru a dezmințit informația, conform căreia Mendeleev ar fi conceput în vis celebrul Tabel Periodic, dar și pe aceea că ar fi instituit chiar el standartul de 40 de grade, al vodcii rusești.

Conform portalului rus, pe o plăcuţă din Muzeul Vodcii din St. Petersburg este inscripționat că Mendeleev a calculat că tăria ideală a vodcii este de 38 de grade şi că statul rus a rotunjit acest număr până la 40, pentru a calcula mai uşor taxele pentru alcool. În realitatea, standardul rusesc de 40 de grade al vodcii a fost stabilit în 1843, pe când Mendeleev avea doar 9 ani.

Cu privire la mitul visului, Mendeleev ar fi povestit, în nenumărate rânduri că a lucrat la tabelul periodic timp de şapte de ani şi a creat mai multe variante ale acestuia, până a ajuns la cea finală.

În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate marcantă științifică a timpului său, în Rusia a fost privit cu îngrijorare, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universității din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.

Printre contribuțiile sale târzii se numără studierea câmpurilor petrolifere din Rusia și contribuția semnificativă la crearea primelor rafinării rusești.

Mendeleev s-a stins, bolnav de gripă, la 73 de ani, în orașul Sankt Petersburg.
În cinstea sa a fost numit elementul chimic 101 din Tabelul Periodic ”mendeeleviu”, dar și un crater de pe Lună.

CITIȚI ȘI...