Dionis Cenușă: „PD folosește tehnici foarte reușite pentru a distrage atenția de la scopul inițial, adică mixtul”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat (PD) are tehnici foarte reușite pentru a distrage atenția de la scopul lor inițial, adică de a schimba sistemul electoral în unul mixt și nu uninominal, despre care s-a discutat extraordinar de mult, astfel încât toată atenția a fost absorbită de acest subiect. De această părere este analistul politic Dionis Cenuşă.

În context, Cenușă spune că partenerilor de dezvoltare le va fi dificil să înțeleagă cu adevărat jocurile actualei guvernări.

„Nicidecum nu cred că vor fi declarații mai blânde. Doar că deocamdată toată atenția a fost distrasă de votul uninominal. De aceea acum eu cred că partenerilor europeni, și aici mă refer la partidele pan-europene menționate anterior, le va fi mai greu să reacționeze încă o dată, pentru că deja s-a discutat despre asta. E vorba de, după mine, tehnici foarte reușite folosite de către Partidul Democrat pentru a distrage atenția, de fapt, de la scopul lor inițial. Iar scopul lor inițial, din câte vedem noi, a fost de a avea un sistem mixt”, a spus analistul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Acesta a comentat și declarația Partidului Popular European (PPE) și Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) care au avertizat că se opun chimbării sistemului electoral în Republica Moldova și au anunțat că i-au în calcul înghețarea finanțelor europene pentru țara noastră.

Partidul Popular European și, respectiv, Alianța Liberalilor și Democraților reprezintă prima și, respectiv, a treia, ca pondere politică în Parlamentul European, formaţiuni. La fel, Partidul Popular European are în arsenal o serie de șefi de țară și președinți ai țărilor membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, sunt partide destul de importante pe arena politică europeană. Eu cred că mesajul transmis de către acestea este unul foarte tranșant și unul care trebuie să dea de gândit autorităților. Doar că, iarăși, noi înţelegem că asistența europeană este legată în primul și primul rând cu memorandumul cu FMI, cel puțin așa a fost inițial, atunci când a fost reluată asistența îngheţată în anul 2015. Trebuie să rezultăm din faptul că în acel moment FMI-ul a venit cu niște evaluări relativ pozitive vizavi de agenda reformelor, iar Partidul Democrat încearcă să mimeze mai multe reforme, inclusiv în ceea ce privește corupția la nivel înalt”, a spus analistul.

Partenerii sunt puși într-o situație destul de delicată, atunci când, pe de o parte, Partidul Democrat în mod evident încearcă să schimbe sistemul electoral fără a avea sprijinul complet al opoziției și, respectiv, al societății civile, dar totodată realizează un set de reforme în care se văd anumite mici progrese, spune Cenușă.

Astfel, în opinia analistului, partenerilor europeni le este foarte dificil să pună accentul strict pe un subiect, pe un dosar cum este cel electoral, și să lase la o parte celelalte lucruri pe care cu atâta efervescență le promovează democrații la Bruxelles.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...