Dintr-o gafă a Kremlinului lumea a aflat adevărul despre referendumul din Crimeea

by Genko Genko

Crimeea nu a votat în realitate pentru aderarea la Rusia. Este o declarație oficială apărută recent pe site-ul Consiliului Președinției Rusiei în probleme privind dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului.

Evident că gafa a fost imediat reparată, iar declarația eliminată de pe site, însă activistul pentru drepturile omului, Svetlana Gannushkina, a declarat într-un interviu pentru 24 Channel, că Rusia s-a făcut de rușine în problema Crimeei.

Gannushkina este unul dintre liderii societății civile care a analizat starea de spirit din Crimeea.

Potrivit membrilor Consiliului prezidențial, la referendumul din martie privind statutul Republicii Autonome Crimeea au fost prezenți aproximativ 30% din cetățenii cu drept de vot din peninsulă. Din aceștia, doar jumătate au votat în favoarea anexării de către Rusia.

Astfel soarta Crimeei a fost decisă de o minoritate pro–rusă: aproximativ 15%.

Anterior, organismul politic al tătarilor din Crimeea, Mejlis, a declarat că cifrele reale privind prezenţa la referendum au fost mult sub cele anunţate.

Amintim că, potrivit Kremlinului, aproape 97 % din populaţia Crimeei a votat în favoarea aderării republicii la Rusia. Acest vot a stat la baza juridică a recunoaşterii anexării Crimeei la Rusia.

CITIȚI ȘI...