Diacov: Harunjen a ajuns procuror general pentru că și-a demonstrat loialitatea. Dodon poate contesta decretul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror-general pentru că și-a dovedit loialitatea față de actualul regim de la putere, susține fostul procuror al capitalei, Ivan Diacov.

Potrivit lui Diacov, Harunjen a avut o „perioadă de probă” din februarie și până în prezent, dovedindu-și astfel loialitatea față de regim.

„El a făcut ca un fel de stagiere, şi-a demonstrat loialitatea în acest termen. Chestiunile astea bat la ochi, a dovedit că este om executoriu. De ce la concurs nu şi-au depus actele procurori oneşti care au plecat din sistem, niciunul, toată lumea cunoştea demult cine va fi. Harunjen dacă era numit atunci, nu trebuia să arate că este loial, el a intrat pe făgaşul de ilegalitate şi nu se va da jos. Au fost multe operaţiuni, cu vameşii, cu poliţiştii rutieri de la adunare, asta ce înseamnă şi acum le dau drumul câte unul”, a declarat Diacov în cadrul unei emisiuni de la TV 7.

Potrivit juristului Vlad Gribincea, procedura de numire a fost făcută în grabă, președintele Timofti având la dispoziție o perioadă în care ar fi trebuit să-l verifice pe Harunjen.

„Preşedintele trebuia să verifice informaţia despre Harunjen apărută în presă. Timofti avea la discreţie 3 săptămâni pentru a verifica informaţia despre procuror. În cazul magistraţilor, Timofti făcea acest lucru, în cazul procurorului general nu a făcut-o. În presă a apărut informaţie despre casa luxoasă a lui Harunjen, iar cu salariul de procuror, cu siguranţă că nu a putut să ridice acest imobil. Poate şi este cu bani legali, dar trebuie de verificat cu ce bani s-a făcut”, a declarat Gribincea.

Experții prezenți la emisiune susțin că viitorul președinte ar putea contesta la Curtea Constituțională decretul de numire, deoarece au fost încălcate anumite proceduri.

„Cred că preşedintele nou ales va putea contesta decretul de numire a lui Harunjen la Curtea Constituţională. Este vorba de testul la poligraf şi faptul că procurorul general a făcut parte 6 luni din Consiliul Superior al Procurorilor”, consideră expertul anticorupție Mariana Kalughin.

„În acest caz, ar putea să fie decizia contestată de numire a procurorului general şi asta dearece preşedintele nu a verificat informaţia despre Harunjen. Teoretic este posibil de contestat, dar să vedem ce spune CC. Să vedem ce încredere va avea societatea în procuratură”, a completat Vlad Gribincea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...