Diacov, despre condițiile PL și PLDM privind „integrarea europeană”: Ei ne pun în situație. Nu vor să voteze cu coaliția majoritară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiar dacă au devenit „democrați”, peste noapte, și susțin includerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție, nu toți deputații Partidului Democrat sunt gata să susțină și modificarea articolului 13 din Constituție. Astfel, liberalii și liberal-democrații ar trebui să fie înțelegători și să nu condiționeze votarea unui proiect cu susținerea celuilalt. Cel puțin așa consideră președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

„Nu-i nicio chestie sofisticată aici. E foarte simplu. Colegii știu lucrul ăsta, că la modificarea articolului 13 este mai complicat. Fiindcă este o chestie mai sensibilă, mai personificată. Este o chestie care e legată de tradițiile familiilor sau de localitățile de unde au venit deputații concreți și știu că la acest articol este foarte posibil ca noi să nu adunăm majoritatea voturilor și atunci ei ne pun pe noi în situație”, a opinat Dumitru Diacov în cadrul emisiunii „Adevărul Live Moldova” de pe adevarul.ro.

Acesta mai spune că „moldovenii din Republica Moldova vorbesc limba română” și „este clar ca bună ziua”, dar „nu toți consideră așa și atunci eu nu pot să-l impun pe coleg să voteze, în mod obligatoriu așa cum se votează în acest caz, cu integrarea europeană”. „Eu cred că n-ar trebui să condiționeze. Este mai degrabă un capriciu. Nu vor să voteze împreună cu coaliția majoritară”, a mai opinat președintele de onoare al PD.

Dumitru Diacov a mai menționat că din PPEM toată lumea consideră că e limba română și sunt foarte hotărâți în această chestiune, dar „ei știu că la noi în fracțiune avem câțiva deputați care nu vor sprijini această idee și atunci nu complică situația”. „Hai, dacă nu se acceptă asta, asta va fi acceptat poate în noul Parlament, dar ce se poate realiza acuma, hai să realizăm acuma”, a mai îndemnat Diacov.

Amitim că din fracțiunea Partidului Democrat actualmente fac parte 14 deputați aleși la alegerile din 2014 pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Totodată, deputatul Marian Lupu, deși ales în 2010 pe lista PDM, a părăsit Partidul Comuniștilor în 2009, dar consideră și în continuare că denumirea limbii este „moldovenească”. Un alt fost deputat comunist, Sergiu Sîrbu, care a părăsit PCRM în 2012 s-a convertit și declară actualmente că este vorbitor de limbă română.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...