Dezmăţul tarifar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 20 decembrie, datorită protestelor PSRM, ANRE nu a riscat să ridice cu 12 la sută tariful la energia electrică, aşa cum o cerea întreprinderea Termoelectrica. Totuşi, deja după vreo două zile, alţi furnizori şi dealeri de pe piaţa produselor petroliere au cerut o nouă majorare….

Care sînt originile?

Vom spune direct, tarifele au crescut şi vor continua să crească. Motivul stă în faptul că, de regulă, în tarif este inclus orice, în afară de… costul său real. Aşadar, se includ şi maşinile directorilor furnizorilor, şi cadourile pentru amantele acestora, şi mobilierul glamouros pentru oficii, şi mitele plătite funcţionarilor publici, şi pierderile de reţea…

În primul rînd, salariile administratorilor din sectorul electroenergetic au depăşit toate limitele bunului simţ. De exemplu, în anul 2013, directorul Moldelectrica avea un salariu lunar de 36 000 lei. Directorul Red Nord Vest avea 34 000 de lei pe lună. Directorul  CET-2 primea lunar 40 000 de lei. Şi asta fără prime! Ce salarii au ei astăzi ştie unul Dumnezeu.

În anul 2015, salariul directorului de la ANRE a fost micşorat de la 75 000 pînă la 60 000 lei pe lună. În realitate, salariul directorului, în anul 2015, a fost de 68 140 lei pe lună. Dar asta a fost în 2015…

Bugetul-2017 al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică prevede venituri de 33,9 milioane lei, cheltuieli de 47,1 milioane lei. În ciuda crizei economice, ANRE şi-a mai luat 25 de angajaţi. Astfel, dacă în anul 2016, în cadrul Agenţiei activau 69 de angajaţi, în cel curent, 2017, deja 94.

Cheltuielile pentru salarii, în anul 2017, vor creşte de la 21,49 milioane lei pînă la 26,69 milioane. Drept urmare, angajaţii Agenţiei vor primi lunar peste 20 000 de lei, iar cei 5 directori vor ridica sume a cîte aproximativ 80 000 lei.

Totuşi, directorii ANRE mai au mult pînă la directorul Gas Natural Fenosa. Doamna Silvia Radu, în perioada 2014-2015, a agonisit circa 10 milioane lei. Calculînd, obţinem suma de 429 000 lei pe lună! Unde mai pui că Gas Natural Fenosa mai are şi un consiliu de directori!

În al doilea rînd, tarifele sînt stabilite de ANRE. Bugetul acesteia este alcătuit din încasările de la Gas Natural Fenosa, Moldova-Gaz, Termocom (Termoelectriсa). Cu cît mai înalt este venitul acestor întreprinderi, cu atît mai mare este şi bugetul ANRE. Şi acum încercaţi să ghiciţi, ale cui interese le va apăra ANRE – al consumatorilor sau ale furnizorilor?

Scheme gri

În al treilea rînd, în sectorul energetic funcţionează o sumedenie de scheme-gri. Este vorba şi despre pierderile de apă, de căldură şi energie electrică, acestea din urmă fiind incluse şi ele în tarif, şi o mulţime de firme-antreprenori,care, chipurile, prestează anumite servicii. De exemplu, în anul 2012, ANRE a depistat în Moldova-Gaz o breşă de 243 mln. lei. Achizionarea serviciilor avea loc prin intermediari din offshoruri. De aceea a şi fost organizat atentatul împotriva lui Nicolae Răileanu, unul din directorii ANRE. În anul 2015, procurorii au stabilit că Moldova-Gaz livra ilegal gaze naturale gratuite unei firme. Acest întreg volum de gaz era trecut la pierderi… în reţea, pentru care achitau consumatorii. Timp de 4 ani, firma a prejudiciat compania cu 31 milioane lei!

În al patrulea rînd, în sectorul energetic umblă o întreagă turmă de intermediari, unde fiecare „predecesor” umflă preţul pentru „succesor”. Şi aşa în lanţ…

Să vedem care-i situaţia cu căldura. Ea mergea de la CET spre Termocom, care, doar pentru că oferea ţeava(!), dubla costul de la 500 pînă la aproximativ 1000 lei pentru o gigacalorie. Astăzi deja o face pentru 1200 de lei, cerînd sa fie 1500 lei!. În anul 2013, Termocom, CET-1, CET-2 au fost comasate, fiind fondată Întreprinderea de Stat Termoelectriсa. Comasarea CET-1, CET-2 şi Termocom, într-adevăr, s-a soldat cu reducerea personalului. Vă apre că a urmat şi reducerea costului căldurii şi apei calde? Nu! Deja în septembrie, 2016, întreprinderea a solicitat majorarea tarifului pentru căldură cu 27,4%, iar pentru energia electrică  – cu 12,3%. Chipurile, CET-1 este închisă, CET-2 nu funcţionează la capacitate maximă, tariful nu a mai crescut timp de 5 ani! Mai mult ca atît, se disculpă cei de la Termoelectriсa, majorarea tarifului este una din condiţiile Băncii Mondiale pentru acordarea unui împrumut de 40 mln. de dolari. Din cauza deprecierii leului, întreprinderea s-a ales cu datorii faţă de furnizori, care încă nu au fost incluse în acest demers privind majorarea tarifului! Şi asta înseamnă că  şi în anul nou 2017 vor fi noi majorări.

Este sofisticată şi schema cu livrările de gaze. Pe acestea ni le livrează „Gazprom” prin intermediul Moldova-Gaz. În anul 2014, „Gazprom” ne-a vîndut gaze la un preţ de 400 dolari pentru 1000 metri cubi, astăzi o face cu 195 de dolari. Totuşi, Moldova-Gaz nu a scăzut preţul, ci, dimpotrivă, l-a… majorat! Chiar dacă e să luăm în calcul creşterea dolarului, gazul ar trebui să coste 260 de dolari, adică, oricum, să scadă din preţ. Plus la aceasta, Moldova-Gaz, cu permisiunea autorităţilor, vinde gaze firmei tiraspolene Tiraspol Transgaz, care nu achită livrările. Conform situaţiei la 1 iulie, 2015, datoria acesteia se cifra la $4,36 miliarde (ian.2016-apr. $ 6 mlrd). Cine va recupera datoria şi pe seama cui o va face?

Situaţia cu electricitatea este şi mai complexă. De regulă, Moldova,achiziţionează electricitate de la Hidrocentrala Moldovenească. Aceasta din urmă o vinde intermediarului – întreprinderii „Energocapital”, care, la rîndul său, o vinde firmei Gas Natural Fenosa – pe de o parte, şi unui alt intermediar – întreprinderii de stat „Energocom” – pe de altă parte. Iar aceasta vinde electricitatea întreprinderilor Red Nord Vest şi Red Nord.

Interesant este şi faptul că intermediarul „Energocapital”, care deţine dreptul exclusiv de a achiziona energie electrică de la Hidrocentrala Moldovenească, a fost fondat doar în octombrie, 2014. Deja în noiembrie, 2014, „Energocapital” semnează un contract cu „Energocom” datorită presiunilor din partea lui Andrian Candu şi Octavian Calmîc, miniştri ai Economiei. În anul 2015, “Energocapital” a transferat 19 mln. dolari pe contul firmei offshore Ornamental Art Limited. Aceşti bani, în opinia expertului Sergiu Tofilat, au ajuns în buzunarele lui Evgheni Tcaciuc şi ale „păpuşarului”, care, chipurile, controlează această schemă. Apropos, Procuratura Generală nu a găsit nimic criminal în această schemă. Chipurile, prezentaţi probe, după asta vom discuta!

Ciudate lucruri se întîmplă. Atunci cînd Procuratura are interes, ea nu doar găseşte, ci ci inventează probele. Dar atunci cînd interesul lipseşte, cere ca funcţiile procuraturii, adică indetificarea de probe să fie efectuată de cetăţeni. Şi la ce bun ne mai trebuie, în aşa caz, procuratura?

Complot împotriva poporului

Cel de-al cincilea moment în tarife o reprezintă însăşi guvernarea, mai bine zis interesele sale corupţioniste. La 3 iunie, 2016, a fost semnat un contract între grupul Gas Natural Fenosa şi Ministerul Economiei, prin care au fost recunoscute pierderile financiare ale furnizorului în volum de 1,75 miliarde lei. Această sumă urmează să fie compensată în perioada 1 ianuarie, 2017 – 31 decembrie, 2020, prin intermediul includerii sale în tarif. Astfel, statul a comis o încălcare gravă a legii. Reiese că un cumpărător şi-a cumpărat marfa, iar peste vreo doi ani vînzătorul îi cere să achite un preţ mai înalt! De fapt, guvernarea a propus pentru început să fie puse pe umerii cetăţenilor miliardul furat. Acum vrea să mai pună şi suma de 1,7 miliarde lei…

Apropo, majorarea tarifelor a fost şi o cerinţă din partea FMI. Veţi fi surprinşi, totuşi Gas Natural Fenosa a găsit un adept şi persoana comisarului UE pentru energetică, care presează direct ANRE şi Guvernul, impunînd acestea să apere interesele unei corporaţii particulare, şi nu cetăţenii sărăciţi! Acelaşi lucru îl face şi Banca Mondială în cazul cu întreprinderea Termoelectriсa.

De fapt, Comisia Europeană apără interesele corporaţiilor energetice europene, şi nu pe cetăţenii Moldovei. Aceeaşi politică este promovată şi în raport cu membrii UE, mai bine zis cu membrii mai slabi ai UE – Bulgaria, Ungaria ş.a.

Captare dură

Trebuie să recunoaştem că situaţia pieţei energetice provoacă îngrijorări serioase. Încă în perioada 1998-1999, Guvernul Ciubuc a perfectat, iar Guvernul Sturza a cedat în contul datoriei activele sistemului public de distribuire a gazelor, inclusiv reţeaua de distribuţie a gazelor, „Gazprom”-ului rusesc, care a primit 50% din activele Moldova-Gaz (RM – 35%, TiraspolTransgaz –13%). Deja în anul 2000, Union Fenosa a achiziţionat reţelele de distribuţie Centru, Sud şi Chişinău la un preţ derizoriu de $21,1 mln. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi (Hotărîrea nr. 68 din 26.10.2000  http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=306006&lang=1  ), privatizarea s-a produs u grave încălcări. La tender a participat doar un singur cumpărător, a lipsit pînă şi comisia pentru privatizare. Preţul real al acţiunilor statului constituia $102,4 mln. Altfel spus, statul a fost prejudiciat cu 80,5 mln. dolari SUA, plus 43 hectare de pămînt! În toţi aceşti ani, prin investiţii minime, obţine extra-profituri. Atunci, printr-o minune s-a evitat şi vînzarea aceleiaşi companii a reţelelor RED Nord şi REDNord Vest. Apropo, suma pentru care au fost scoase acestea la vînzare era nu doar derizorii, ci de-a dreptul umilitoare – $15 mln.

Astăzi, aceste două structuri sînt intenționat  falimentate pentru a fi privatizate la un preţ de nimic. Pierderile financiare ale RED Nord, în perioada 2012-2014, s-au cifrat la 293 mln. lei, iar pierderile RED Nord Vest (în perioada 2013-2014) — 132 mln. lei. RED Nord Vest a fost nevoită să ia un împrumut de 32 mln. lei pentru a acoperi parţial datoria în faţa companiei „Energocom”. Totodată, datoria faţă de aceasta se menţine în volum de 56 mln. lei.

Probabil, v-aţi dat seama că RED Nord şi RED Nord Vest au fost scoase la privatizare. Vînzarea acestora se preconizează pentru primăvara lui 2017. După cum susţine ex-directorul ANRE, Victor Parlicov, „RED-urile devin insolvabile, după care sînt privatizate la preţuri de nimic. După aceasta, tariful, oricum, creşte. Totuşi, principalul e că acum aceste companii nu costă atît de scump, pentru că s-au împotmolit în datorii”.

Cine va fi cel care le va cumpăra? Directorul general al companiei româneşti Electrica, Ioan Roşca, a declarat recent că piaţa de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova este atractivă, deoarece acolo rata de rentabilitate este mai mare decît în România, constituind 12,5%. Experţii nu exclud că după ce Electrica românească va achiziţiona reţelele de distribuţie Nord şi Nord-Vest, românilor le-ar putea fi revîndute şi activele Gas Natural Fenosa în Moldova. Astfel, compania de stat din România va contra în mîinile sale toate activele de distribuţie a energiei electrice ale Moldovei.

Asta va însemna o lovitură puternică adusă nu doar suveranităţii energetice (deci, şi preţului la energia electrică), ci şi independenţei ţării. Cel puţin, nici un stat normal nu-şi vinde activele energetic unui alt stat. totuşi, noi nu excludem că liderii PDM, în schimbul sprijinului românesc (şi, probabil, de dragul retrocomisioanelor), vor face şi acest pas.

Deja astăzi, potrivit ediţiei „Vedomosti” (23.12.2016), papusarul încearcă să-l promoveze în postul de preşedinte al SA „Moldova-Gaz” pe Miron Gagauz, fost funcţionar din partea PCRM. Scopul acestor acţiuni este evident: să-şi supună această întreprindere.

Mai mulţi experţi susţin că şi tărăgănarea lansării gazoductului Iasi-Ungheni urmăreşte aceleaşi scopuri.

Şi anume – instaurarea propriului control asupra distribuţiei de gaze şi valorificarea creditelor europene… Ce băieţi iscusiţi, n-ai ce-i spune!

Bogdan Țîrdea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...