Dezbateri cu scântei pe tema majorării tarifelor la apă potabilă; Scandalul cu achizițiile luxoase de la „Apă Canal” Chișinău nu a fost uitat

by Genko Genko

„Apă Canal” Chișinău și „Apă Canal” Ungheni cer majorarea tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare. În Chișinău, pentru consumatorii casnici tariful urmează să crească de la 9,19 lei până la 11,75 lei pentru un metru cub de apă, iar pentru agenții economici – de la 22,96 lei la 25,52 lei.

Reprezentanții „Apă Canal” Chișinău, la fel ca și cei ai „Apă Canal” Ungheni motivează solicitarea prin faptul că tarifele nu au fost ajustate din 2009, timp în care au crescut tarifele la energia electrică și la materialele de tratare a apei, precum și cuantumul salarial. Totodată, reprezentanții „Apă Canal” Chișinău spun că ajustarea tarifelor este și o condiție a finanțatorilor întreprinderii.

În cadrul dezbaterilor organizate astăzi de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, directoarea generală a „Apă Canal” Chișinău, Veronica Herța, a declarat că ultima ajustarea a tarifelor a avut loc în septembrie 2009, iar de atunci cheltuielile de producere au crescut semnificativ.

„Tariful nu a fost ajustat de 8 ani, adică din anul 2009. Prima solicitare de majorare a tarifelor a fost făcută în vara anului 2015, dar iată că abia acum am ajuns să organizăm dezbateri. Pornim de la faptul că ultima ajustare a tarifelor a fost făcută în anul 2009, propunem ca pentru consumatorii casnici tariful să crească de la 9,19 lei până la 11,75 lei pentru un metru cub de apă, iar pentru agenții economici – de la 22,96 lei la 25,52 lei. Au trecut 8 ani, timp în care tarifele la energia electrică au crescut cu aproape 56%. Și salariul minim a fost majorat”, a declarat Herța adăugând că majorarea se cere în concordanță cu angajamentele întreprinderii în raport cu partenerii de dezvoltare.

Ședința s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, între reprezentanții „Apă Canal” și cei ai societății civile. Maia Laguta a cerut câteva rapoarte din partea întreprinderilor, acuzând că dezbaterile sunt organizate cu grave încălcări. În replică, Herța a declarat că toate actele se găsesc pe pagina oficială a instituțiilor.

Citește și: (VIDEO) Șeful de la Apă Canal și-a mobilat biroul cu obiecte de lux exorbitant de scumpe: Masă de 150 mii de lei

La rândul său, consilierul municipal din partea „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, a calificat cererea „Apă Canal” Chișinău drept „nejustificată” și a amintit de scandalul iscat după ce anul trecut au fost depistate cheltuieli nejustificate la întreprindere – aparat de cafea de 80.000 de lei și masă de jumătate de milion de lei.

„Această majorare este nejustificată. Am discutat cu oamenii și aceștia întreabă cum Apă Canal își permite să ceară majorări. Voi luați apă din Nistru, o amestecați cu clor și o vindeți cetățenilor. Voi nu vindeți petrol”, a declarat Cașu.

În context, Herța a dat asigurări, însă, că cererea Apă Canal nu are tangență cu fraudele conducerii precedente.

După încheierea dezbaterilor, ANRE va veni cu noi consultări privind metodologia de stabilire a tarifelor.

CITIȚI ȘI...