Deutsche Welle: Republica Moldova plănuieşte o modernizare radicală a forţelor armate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova plănuieşte să achiziţioneze tehnologie în domeniul Apărării şi să creeze o nouă bază militară, iar noul Guvern speră să obţină ajutor de la parteneri, relatează Deutsche Welle.

Noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, mizează pe sprijin extern, așa cum bugetul pentru armată abia de ajunge pentru hrana militarilor. Doar 0,3% din Produsul Intern Brut a fost repartizat în 2015 pentru necesitățile armatei.

Moldova așteaptă sprijin din partea NATO

Recent, Republica Moldova a transmis Bruxelles-ului un pachet de propuneri privind participarea sa la inițiativa NATO „Sporirea capabilităților de apărare”. „Este o expresie a dorinţei de a soluţiona problemele rezultate din condiţiile geopolitice noi. Şi Republica Moldova a fost selectată pentru acest program împreună cu Georgia, Ucraina şi Iordania”, susține Viorel Cibotaru.

Este vorba de sprijin în instruirea militarilor, dar și sprijin cu tehnică militară.

Nu toți la Chișinău sunt, însă, încântați de ideea intensificării cooperării cu NATO.

Partidul Comuniştrilor din Republica Moldova (PCRM), pe a cărui susţinere se bazează noul Guvern minoritar al premierului Chiril Gaburici, nu vede cu ochi buni o apropiere de NATO. Vladimir Voronin, fost preşedinte al ţării în perioada 2001-2009 şi liderul comuniştilor moldoveni proruşi, a ameninţat cu retragerea sprijinului acordat Executivului de către formaţiunea sa.

În perioada în care a condus ţara, Voronin a redus efectivele militare cu 2.000 de militari, la 6.500, şi a propus inclusiv dizolvarea armatei, pentru a arăta Moscovei că Chişinăul este neutru.

Deși susține necesitatea modernizării Armatei Naționale, ex-ministrul Apărării din perioada guvernării comuniste, Victor Gaiciuk (ministru în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004), îl critică pe actualul ministru Viorel Cibotaru, pentru opțiunile sale pro-NATO.

Expertul organizației „Promo-Lex”, Ion Manole, susține că „Problema e cu atât mai actuală pentru Moldova dacă ținem cont de faptul că pe teritoriul țării noastre avem tocmai trei armate: Armata Națională a Republicii Moldova; un contingent al armatei ruse și structura paramilitară ilegală a regimului de la Tiraspol”.

În ceea ce privește recenta declarație a ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, „de a rediscuta subiectul privind statutul de neutralitate al Moldovei”, Ion Manole crede că „readucerea acestui subiect în actualitate acum este inutilă din simplul motiv că nu există o majoritate parlamentară, nu există voință politică pentru renunțarea la neutralitate”.

Dotări moștenite de la defuncta URSS

Situaţia în care se află armata moldoveană este considerată deplorabilă. Forţele armate ale ţării numără 5.300 de militari. Potrivit unor date oficiale, în cazul unei situaţii de urgenţă, aproximativ 700.000 de moldoveni ar putea să fie mobilizaţi la arme, însă criticii se îndoiesc de acest număr.

În plus, armamentul este vechi şi se află într-o stare proastă, cea mai mare parte figurând în inventarul fostei armate sovietice. Pe de ală parte, Transnistria are peste 7.500 de militari, ale căror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei.

De asemenea, în regiune sunt staţionaţi aproximativ 2.000 de militari ruşi, înarmaţi cu armament modern, după secesiunea de Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...