Detalii despre dezastrul ecologic de la Grădina Botanică: Administrația cere ajutorul cetățenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce ninsorile puternice au distrus circa 605 specii de arbori și arbuști din genofondul exotic al Grădinii Botanice din Chișinău, academicianul Gheorghe Duca vine cu un apel către oamenii de bună credință.

„Sunt necesari voluntari, care vor lucra alături de oamenii de știință, pentru a ajuta la remedierea situației create – evacuarea arborilor doborâți, resturilor vegetale, care au blocat accesul pe teritoriul instituției etc. Toți cei care doresc să contribuie și dispun de timp sunt așteptați la intrarea centrală a Grădinii Botanice la 25 aprilie curent, începând cu ora 10.00”, scrie Gheorghe Duca pe o rețea de socializare.

Acesta îndeamnă doritorii să vină pregătiți și să poarte cizme din cauza umidității înalte. De asemenea, dacă au posibilitatea, să aducă ferăstraie.

Pentru detalii pot fi apelate următoarele persoane de contact: Ion Roșca, director adjunct responsabil de știință – 069214646; Vitalie Mitu, director adjunct responsabil de gospodărie – 079999332.

Administrația Grădinii Botnice își exprimă speranța că, cu eforturi comune vom depăși și aceste dezastre. Aceasta anunţă cetăţenii despre sistarea vizitelor, pe teritoriul Grădinii Botanice, până la lichidarea consecinţelor dezastrului.

Citește și: (GALERIE FOTO) „Tragedie ecologică”: Grădina Botanică din Chișinău a pierdut circa 80% din arborii de colecție

Amintim că ninsorile puternice care s-au abătut asupra Republicii Moldova în zilele de 20 şi 21 aprilie au afectat grav genofondul de arbori şi arbuşti exotici decorativi din colecţia Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Dezastrul ecologic a afectat cca 80% din genofondul exotic de arbori si arbuști, din care cca 605 sunt distruși totalmente. De asemenea, au fost distruse si multe specii de plante din colecțiile sectorului de floricultura, plante medicinale, aromatice etc.

Grădina Botanică are o istorie de 67 de ani şi se întinde pe o suprafață de 104 hectare. Grădina Botanică este un obiectiv turistic solicitat, graţie varietăţii de plante vii aduse din ţări exotice.

Mândria instituţiei o reprezintă cele 2.760 de varietăți de plante rare păstrate în serele de pe teritoriul micului paradis vegetal și peste 10.000 de specii de pomi, plante decorative, medicinale, energetice, furajere și aromatice care cresc în spațiul deschis al Grădinii Botanice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...