Deşi condamnă Rusia, SUA trimit Moscovei aproape o jumătate de miliard de dolari

by Genko Genko

În ciuda sancţiunilor la adresa Rusiei, SUA vor trimite spre Moscova nu mai puţin de 457,9 milioane de dolari, sumă care acoperă transportul astronauţilor înspre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională, pentru cele şase locuri puse la dispoziţie, precum şi cursuri de formare şi pregătiri pentru lansări şi aterizări.

Suma este conformă cu un contract semnat recent între cele două ţări, care prevede ca Rusia să transporte în continuare astronauţii NASA către Staţia Spaţială Internaţională, informează Washington Post.

Anunţul vine în contextul în care NASA a anunţat că renunţă la o parte din contractele cu Moscova, după anexarea Crimeei de către Rusia. Totuşi, se pare că la o parte dintre contracte pur şi simplu nu se poate renunţa, afirmă publicaţia, din moment ce SUA se bazează pe Rusia pentru programul său spaţial, după ce şi-au retras naveta spaţială.

Astfel, NASA e în imposibilitatea de a-şi transporta astronauţii către ISS singură.

Ultimul astronaut care a beneficiat de aceste servicii puse la dispoziţie de Rusia este Steve Swanson, luna trecută. Numai locul său în Soyouz a costat 71 de milioane de dolari.

NASA are mai multe parteneriate cu firme private, pentru a realiza rachete care să trimită astronauţi în spaţiu, însă acestea nu vor fi lansate până în 2017.

Recent, administratorul NASA a adus acest aspect în discuţie, în faţa Congresului american, spunând că lipsa de fonduri pentru finanţarea acestor operaţiuni din SUA duce la trimiterea de bani către Rusia.

CITIȚI ȘI...