Descoperire uimitoare a fizicienilor: 80% din lumina din Univers a dispărut

by Genko Genko

Astrofizicienii au fost uimiţi să descopere că 80% din lumina din Univers pare să fi dispărut şi nu-şi pot explica acest lucru. Prin analiza structurii hidrogenului din spaţiu, cercetătorii au descoperit mult mai multe ultraviolete decât lumină vizibilă.

Cantitatea de lumină din Univers poate fi măsurată prin studierea structurii hidrogenului, care devine ionizat sau încărcat, atunci când se confruntă cu razele ultraviolete, radiaţii electromagnetice cu lungimea de undă mai mică decât lumina percepută de ochiul omenesc, scrie The Telegraph.

Citeşte şi: Descoperire uluitoare in Univers, prezisă în urmă cu 40 de ani

Ultimele măsurători arată că în Univers există de 5 ori mai multe ultraviolete decât se ştie că emit galaxiile şi quasarii, fapt care i-a determinat pe astronomi să speculeze că fotonii ar putea veni de la „o nouă sursă exotică” sau chiar de la descompunerea materiei întunecate.

Problema este că ar fi trebuit să existe tot atât de multă lumină vizibilă, dar aceasta lipseşte.

„Este ca şi cum te-ai afla într-o cameră puternic luminată, dar dacă te uiţi în jur vezi doar câteva becuri de 40 de waţi. De unde vine toată lumina asta? Nu ne ies socotelile”, susţine Juna Kollmeier de la Universitatea Carnegie, autorul principal al studiului.

„Ori calculele noastre sunt greşite cu mult, ori există o altă sursă majoră de fotoni ionizaţi pe care nu o cunoaştem”, spune aceasta.

Oamenii de ştiinţă susţin că nu este nimic în neregulă cu Universul, dar iată că încă un fapt cunoscut despre acesta este pus sub semnul întrebării, pe măsură ce sunt efectuate noi studii.

Citeşte şi: (FOTO) Descoperiri uimitoare ale NASA care au pătruns secretele Universului

CITIȚI ȘI...