Descoperire gigantică: Două planete „potenţial locuibile”, găsite în apropierea Terrei

Descoperire gigantică: Două planete „potenţial locuibile”, găsite în apropierea Terrei

Dacă v-aţi săturat de viaţa de pe Pământ, nu vă temeţi. Oamenii de ştiinţă au descoperit două planete potenţial locuibile care gravitează în jurul unui soare aflat la doar 12 ani lumină distanţă.

Echipa de astronomi, din care fac parte cercetători de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, şi de la Universitatea din California, Santa Cruz, au scos la iveală patru planete de dimensiunile Terrei despre care au observat că se învârt în jurul unei stele asemănătoare Soarelui.

Două dintre cele patru planete au fost supranumite „super-Terra”, pentru că au o masă aproape dublă faţă de cea a Pământului, fiind astfel printre cele mai mici planete descoperite vreodată în apropierea unor stele similare Soarelui.

„Zona locuibilă este regiunea „Goldilocks”, acolo unde zona nu este nici prea fierbinte, nici prea rece, ceea ce înseamnă că poate susţine starea de agregare lichidă a apei”, a declarat pentru CNN Fabo Feng, doctorul care conduce echipa de cercetători.

Feng a adăugat că cel mai probabil planetele sunt alcătuite din stânci mai degrabă decât din gheaţă, fapt care ar creşte şansele ca acestea să poată susţine forme de viaţă. Oamenii de ştiinţă au descoperit aceste planete prin monitorizarea stelei şi analizarea micilor variaţii în mişcarea sa, care ar putea fi cauzate de forţa gravitaţională a unei planete. „Am măsurat variaţia mişcării acestei stele prin intermediul observaţiilor spectroscopice”, a explicat acesta.

Spectroscopia este o tehnică ce, potrivit site-ului NASA, „măsoară lumina emisă, absorbită sau dispersată de materiale”. Variaţiile cauzate de o stea şi cele influenţate de o planetă sunt foarte asemănătoare, iar oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să dezvolte o tehnică sofisticată pentru a detecta ceea ce Feng numeşte „semnale planetare slabe”.

Un studiu publicat în 2013 realizat de aceeaşi echipă a pus bazele acestei descoperiri în premieră. „Ne-am dat seama că putem vedea modul în care activitatea unei stele diferă la lungimi de undă diferite şi am folosit această informaţie pentru a separa activitatea respectivă de semnalele conferite de planete”, a explicat şi Mike Tuomi, conducătorul cercetării precedente.

Totuşi, adepţii călătoriei spaţiale mai au ceva de aşteptat. Planetele s-ar putea să nu fie, totuşi, nişte locuri ideale de populat, tocmai din cauza suprafeţei lor despre care se spune că e constant bombardată de comete şi asteroizi.

0