Deputatul Maria Ciobanu participă la Conferința Președinților de secții a Adunării Parlamentare a Francofoniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președinta secției moldovenești la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), deputata Maria Ciobanu, participă în perioada 10-11 mai la Conferința Președinților de secții APF, Regionala Europa, care se desfășoară la Budapesta, Ungaria. La Reuniune participă reprezentanți ai secțiilor membre ale APF, Regionala Europa din cadrul parlamentelor naționale a 14 țări, ce au statut de membru și membru asociat la APF.

În cadrul ședinței solemne de deschidere a Conferinței Președinților de secții APF, Regionala Europa, Președinta secției ungare, dna Rozsa Hoffmann, a făcut o succintă prezentare a măsurilor întreprinse de către autoritățile ungare pentru promovarea studierii limbii și culturii franceze precum și a Francofoniei economice moderne. În acest context, secția ungară la APF a prezentat raportul său de activitate, menționând acțiunile întreprinse de către Asociația Ungară a Profesorilor de Limba Franceză, Institutul Francez din Budapesta, Camera de Comerț Franța-Ungaria.

Reprezentanții comunităților francofone, prezenți la reuniune, au împărtășit experiența și viziunile proprii ce țin de promovarea studierii limbii și culturii franceze precum și a implementării la nivel național a rezoluțiilor adoptate de către APF. De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost propuse tematici pentru dezbateri în cadrul următoarei Sesiuni APF, Regionala Europa, care ar reflecta provocările cu care se confruntă actualmente spațiul Francofoniei.

Conferința Președinților de secții este Reuniunea pregătitoare pentru cea de-a XXX-a Sesiune APF, Regionala Europa, care va avea loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în perioada 23-27 octombrie 2017.

Parlamentul Republicii Moldova participă activ la programele de cooperare parlamentară în cadrul APF. Urmare demersurilor întreprinse de către Secretariatul Parlamentului, Biroul APF a decis în luna ianuarie 2015 desemnarea Parlamentului Republicii Moldova drept beneficiar al sprijinului „Promovarea Francofoniei” din cadrul programului Noria, pentru perioada 2015-2018. Programul Noria prevede finanțarea a trei componente: cursuri de limbă franceză pentru deputați și funcționari ai Secretariatului Parlamentului, traducerea în limba franceză a paginii web a Parlamentului, precum și dotarea cu documente și literatură franceză.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...