Deputat român: România a greşit când a încurajat şi susţinut regimul Plahotniuc sub diferitele lui forme, pentru stabilitate cu orice preţ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România a greşit când a încurajat şi susţinut regimul Plahotniuc sub diferitele lui forme, doar pentru ca să se meargă pe ideea de stabilitate cu orice preţ, o spune deputatul român Matei Adrian Dobrovie, în opinia căruia în Republica Moldova asistăm la un joc perfid între Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc şi că cei doi se află într-o simbioză extraordinară şi ambii fac parte din latura oligarhică.

„Asistăm la un joc perfid şi anume un joc între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc. Dodon iese şi face aceste declaraţii antiromâneşti şi antieuropene, iar apoi vine Plahotniuc şi ne asigură că totul este bine, că actuala guvernare este proeuropeană, că nu-i vor permite lui Dodon să facă ce vrea. Din acest joc de falsă antiteză nu are de câştigat decât actuala putere, care are mari probleme cu corupţia şi sărăcia din Moldova, cu jaful din bănci al căror vinovaţi nu s-au găsit nici până acum. Mi se pare foarte grav că România încă mai vede ce se întâmplă în Republica Moldova în cheia clivajului pro-europeni – pro-ruşi. Adevăratul clivaj este cel dintre forţele oligarhice şi forţele politice antioligarhice. Aici Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon sunt într-o simbioză extraordinară şi fac amândoi parte din latura pro-oligarhică”, a declarat Dobrovie într-un interviu pentru Unimedia.

Oficialul român spune că a văzut multe informaţii în presă precum că Dodon are anumite vulnerabilităţi care pot fi aduse în atenţia instituţiilor de justiţie, care la moment sunt controlate şi nu funcţionează independent, dar acesta a fost susţinut de trustul media al lui Plahotniuc. Vorbind despre relaţii dintre cei doi, Dobrovie a exemplificat votul comun al PDM şi PSRM pentru introducerea unui sistem electoral mixt, care le favorizează interesele şi defavorizează partidele cu adevărat pro-europene şi reformiste.

Mai mult, Matei Adrian Dobrovie trage un semnal de alarmă în legătură cu alegerile parlamentare care urmează să aibă loc anul viitor în Republica Moldova.

„România a avut ca obiectiv în Republica Moldova aşa zisa stabilitate pe care eu o chestionez. Stabilitate a însemnat susţinerea celor declaraţi pro-europeni şi evitarea ajungerii pro-ruşilor la putere. Semnalul de alarmă pe care vreau să-l trag este că în 2018 riscăm să obţinem exact ceea ce România nu a vrut şi anume să ajungă pro-ruşii la putere, să obţină majoritate care le-ar da posibilitatea să modifice Constituţia”, crede parlamentarul de la Bucureşti.

Referindu-se la greşelile României în raport cu Republica Moldova, Matei Dobrovie spune că „s-a preferat să se meargă pe ideea de stabilitate cu orice preţ, ignorându-se faptul că această stabilitate nu a adus Republicii Moldova nici stabilitate, şi nici instituţii funcţionale.

În context, deputatul român a menţionat că între PSD şi PD există o frăţie şi că Dragnea încearcă acum să aplice şi în România modelul de stat capturat.

„Dragnea, Ponta şi cu Plahotniuc s-au întâlnit de-a lungul timpului şi par să aibă multe lucruri în comun. Pot să-mi explic că există o frăţie între PSD şi PD, în mod clar că s-au făcut presiuni în sensul deblocării finanţării. Pe de altă parte, în calitate de reprezentant al opoziţiei din România, observ un trend îngrijorător aici de a replica ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi anume, Dragnea replică foarte bine modelul Plahotniuc. Adică încearcă să transforme şi România într-un stat capturat de o singură persoană.
Spun asta pentru că protestele care sunt acum în România s-au referit la justiţie, iar cea mai mare temere a oamenilor a fost că vom ajunge la un regim autoritar, un regim în care un om controlează toate pârghiile puterii, adică Liviu Dragnea. Partidul, Guvernul şi Parlamentul cu o majoritate covărşitoare, practic în acest moment discutăm despre ceea ce se discută şi în RM, şi anume despre un stat capturat şi un stat în care toate instituţiile răspund unui singur om. Temerea mea este că dnul Dragnea îşi propune să realizeze acest model Plahotniuc în România. Este îngrijorător faptul că în loc ca Republica Moldova să preia de la România lucrurile bune, precum experienţa DNA, tindem, din păcate, să vedem un transfer în direcţie inversă”, afirmă deputatul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...