Deputat român: La Chișinău lupta anti-corupție funcționează politic. Plahotniuc se debarasează de PL, după modelul PLDM

by Genko Genko

Oligarhul Vladimir Plahotniuc se debarasează de foștii aliați liberali, așa cum s-a întâmplat cu fostul prim-ministru Vlad Filat și partidul pe care acesta l-a condus – PLDM, în condițiile în care coabitarea Dodon-Plahotniuc merge ca unsă, spune deputatul român Matei Adrian Dobrovie, care admite că, deși primarul general al Chișinăului, arestat joia trecută de ofițerii CNA, ar avea păcatele sale, operațiunea mai are scopul de a arăta partenerilor externi ai Republicii Moldova că lupta împotriva corupției este în plin elan.

În opinia deputatului român, în Republica Moldova lupta anti-corupție funcționează, deocamdată, doar politic și selectiv, iar operațiunea de arestare a edilului capitalei, care chiar dacă ar avea păcatele sale, face parte din scenariul lui Plahotniuc de a se debarasa de foștii aliați.

„Lupta anti-corupție funcționează deocamdată doar politic și selectiv la Chișinău. Plahtoniuc nu mai are nevoie de PL și se debarasează de foștii aliați, așa cum s-a întâmplat și cu Filat și PLDM. Asta nu înseamnă că primarul ”geopolitic” al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, nu are și el bubele sale. Oricum operațiunea mai are scopul general de a arăta partenerilor externi sceptici că lupta împotriva corupției este în plin elan”, a declarat Matei Adrian Dobrovie în cadrul unei emisiuni de la TVR.

Chiar dacă PL a anunțat vineri că părăsește coaliția de guvernare, constituită în jurul PD, Dobrovie este de părere că, coabitarea Dodon-Plahotniuc merge ca unsă, iar majoritatea rămasă în Parlament este la fel de netransparentă.

„Instituțiile abilitate trebuie să decidă dacă (Chirtoacă – n.r.) este vinovat sau nu, dar ceva este sigur. Cu sau fără PL, avem o nouă majoritate în Parlament, evident la fel de netransparentă, după cum s-a văzut la voturile pe uninominal și uninominal mixt. Plus de asta, coabitarea Dodon-Plahotniuc merge ca unsă, cu rolurile de băiat bun – băiat rău distribuite echitabil în cadrul unei piese pentru consum extern – UE și România”, a mai spus depuatul român Matei Adrian Dobrovie.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost pus oficial sub învinuire și eliberat în arest la domiciliu. Decizia a fost luată vineri seara de Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei. Întâmplător sau nu, ședința a avut loc concomitent cu conferința susținută de liderul PL, Mihai Ghimpu, când acesta a anunțat că formațiunea sa părăsește coaliția de guvernare.

Întrebat despre decizia instanței privind trecerea sub arest la domiciliu a nepotului său, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat: „E arest la domiciliu, nu foaie la Coblevo, ca să nu mai zic „Zolotâie Peski” (n.r. stațiune de pe litoralul bulgar al Mării Negre)”.

Potrivit lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă trebuia să revină în funcție și să aibă capitala, Primăria, un conducător. „Judecătorul, chiar dacă sunt probe, să presupunem, trebuia să se gândească. Dar scopul este înlăturarea lui Dorin, ca să preia Primăria”, a comentat Ghimpu.

În același timp, socialiștii se laudă că au strâns numărul necesar de semnături pentru demiterea primarului general al capitalei. „65.838. În 18 zile. Mai mult decât necesarul cu peste 1.400 de semnături. În scurt timp vom comunica ce și cum facem mai departe. Le mulțumesc colegilor, zilnic aproape 800 de oameni care au colectat semnături, echipe de agitatori și locuitorilor orașului care ne susțin”, a scris președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, pe o rețea de socializare.

CITIȚI ȘI...