Depreciere puternică a dolarului; A ajuns la nivelul anului 2014 în raport cu euro

Depreciere puternică a dolarului; A ajuns la nivelul anului 2014 în raport cu euro

Dolarul american a înregistrat în această săptămână o scădere puternică în raport cu celelalte valute, după ce agenţia de presă Bloomberg a publicat un articol conform căruia China ar putea să înceteze să mai achiziţioneze obligaţiuni americane.

Dolarul a scăzut masiv în raport cu moneda unică europeană, ajungând la nivelul sfârșitului anului 2014. Vineri euro era tranzacționat la 1,219 dolari americani, un record pentru ultimii mai bine de 2 ani.

Piaţa pentru obligaţiunile guvernamentale americane a devenit mai puţin atractivă în raport cu alte active iar tensiunile comerciale dintre China şi SUA ar putea oferi Beijingului un motiv pentru a încetini sau înceta să mai achiziţioneze obligaţiuni americane, au declarat sursele citate de Bloomberg.

Dolarul american a avut un început de an furtunos, după ce anul trecut s-a depreciat cu aproape 10% în raport cu un coş de valute, pe măsură ce perspectivele economice în alte părţi ale lumii, în special în Europa, s-au îmbunătăţit în timp ce aşteptările privind impulsionarea economiei americane de pe urma reformei fiscale s-au dezumflat.

De asemenea, slăbiciunea dolarului scoate în evidenţă vulnerabilitatea monedei americane la deciziile altor mari bănci centrale spre normalizarea politicii monetare.

0