Deliu, după întrevederea cu experții Comisiei de la Veneția: Nu știu care va fi avizul. Am rugat să mai îngăduiască

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu pot să intuiesc care va fi avizul Comisiei de la Veneția însă cred că avizul care va veni va trezi pentru actuala guvernare foarte multe semne de întrebare. Aceasta a declarat președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, după întrevederea pe care membrii fracțiunii au avut-o cu delegația experților Comisiei de la Veneția, aflată într-o vizită de documentare în țara noastră.

Potrivit lui Deliu, în cadrul ședinței, fracțiunea PLDM a reiterat că nu va susține niciunul dintre cele două proiecte votate vineri în prima lectură, venind cu argumentele de rigoare în acest sens, și au cerut reprezentanților Comisiei „să mai îngăduiască puțin cu avizele acestor proiecte, dat fiind faptul că în ședința de plen de săptămâna trecută aceste două proiecte au fost comasate, și de aceea noi nu cunoaștem care va fi produsul final”.

„Membrii Comisiei de la Veneția nu se pronunță asupra oportunității proiectelor de lege, ci se referă la faptul dacă aceste prevederi legale contravin sau nu Constituției. Prin discuțiile cu dumnealor, așa s-a afirmat că, în opinia dumnealor, proiectul cu privire la votul uninominal și procedura de revocare a deputatului are undeva amprente neconstituționale. Sperăm că totuși, Comisia de la Veneția, când nu putem să spunem, se va pronunța asupra acestor două proiecte, cu atât mai mult că ei ne-au adus aminte că atunci, în 2013, când au avizat proiectul de modificare din proporțional în mixt, ei au fost foarte critici și nu au recomandat să facem acest lucru”, a menționat Deliu.

Până atunci însă, Partidul Liberal Democrat din Moldova a înregistrat astăzi un proiect de lege cu privire la modificarea Codului electoral. „Nu a sistemului electoral, ci a unor prevederi care au trezit suspiciuni atunci când au avut loc alegerile prezidențiale”, a precizat președintele fracțiunii liberal-democrate. Proiectul prevede majorarea numărului de buletine expediate în secțiile de peste hotare de la 3.000 la 8.000; votarea timp de două zile în cadrul secțiilor de votare din afara țării; majorarea cuantumului de finanțare a partidelor politice de la 6 la 12 salarii minime; interdicția dreptului de finanțare a partidelor politice pentru instituțiile care în ultimul an au obținut în baza legii privind achizițiile publice, efectuarea unor lucrări din sursele statului, dar și ridicarea interdicției puse cetățenilor Republicii Moldova din afara țării de a finanța campaniile electorale.

„Noi am adus la cunoștința experților Comisiei de la Veneția acest proiect și sper că în scurt timp el va fi tradus în limba engleză și expediat Comisiei de la Veneția pentru a se expune și pe marginea acestui proiect de amendare a Codului electoral, dar nicidecum nu de schimbare a sistemului”, a precizat Tudor Deliu.

Deși nu a menționat expres acest lucru, cel mai probabil, modificările Codului electoral propuse de PLDM sunt cele menționate anterior de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...