Declaraţie surprinzătoare a lui Iaţeniuk: Ucraina este pregătită să-i ia locul Rusiei în cadrul G8

by Genko Genko

Premierul ucrainean a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu omologul său canadian Stephen Harper, că Ucraina este pregătită să ia locul Rusiei în cadrul organizaţiei statelor puternic industralizate – G8 -, dacă există o astfel de posibilitate.

„Dacă G8 are un loc vacant, Ucraina este pregătită să-l ocupe”, a declarat Arseni Iaţeniuk, provocând aplauze în sală.

„Totuşi, în mesajul meu către liderii G7, vreau să subliniez că a venit timpul să creăm un nou sistem mondial de securitate şi să-i tragem la răspundere pe cei care pun în pericol această securitate”, a adăugat el, potrivit agenţiei UNIAN, citată de Mediafax.

Independent menţionează că scoaterea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, G8, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre posibilele sancţiuni internaţionale la care ar putea fi supusă Rusia, ca rezultat al invadării armate şi alipirii Crimeii la Rusia.

Celelalte şapte state membre – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – şi-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summitului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest faţă de încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat miercuri că summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute „excluderea permanentă a Rusiei” din G8.

CITIȚI ȘI...