Decizie irevocabilă în dosarul celor 200 kg de heroină printre saci cu fasole. CSJ a dat verdictul

Decizie irevocabilă în dosarul celor 200 kg de heroină printre saci cu fasole. CSJ a dat verdictul

La mai bine de zece ani după ce doi inspectori ai poliției rutiere au depistat în centrul capitalei un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau deghizate brichete de 200 de kg de heroină (199.550 grame). Curtea Supremă de Justiție a respins, ca fiind inadmisibile, recursurile declarate de către patru inculpați și apărătorii acestora, decizia Curții de Apel Chișinău din 28 noiembrie 2017, devenind astfel irevocabilă.

Amintim că, prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 28 noiembrie 2017, inculpații au fost condamnați după cu urmează:

  • Savca Corneliu – 14 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 10 ani;
  • Moiseev Dumitru – 3 ani închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele MAI pe un termen de 5 ani;
  • Karalar Murat – 13 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani;
  • Cerkez Akbulut – 8 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani.

De asemenea, s-a dispus nimicirea corpurilor delicte – 20 de saci cu 199.550 grame de heroină.

Amintim că în ziua de 20 martie 2008, doi inspectori ai poliției rutiere au stopat în trafic un automobil cu saci de fasole, în care erau deghizate brichetele de heroină. La volanul mașinii era cetățeanul turc Karalar Murat, iar drogurile, evaluate la aproximativ 10 milioane de lei, urmau să ajungă într-un depozit din orașul Vatra, în scopul ambalării și exportării lor ulterioare.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, fiind reținuți doi cetățeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar și patru polițiști, acuzați de procurori că ar fi protejat „afacerea”.

Cei șase au fost acuzați de procurori de neglijență în serviciu, abuz și exces de putere, fals în acte publice, transportare în scop de desfacere a substanțelor narcotice în proporții deosebit de mari, precum și de favorizare a infracțiunii.

0