Decizie controversată: Compania Shell va extrage petrol din Oceanul Arctic

by Genko Genko

Administraţia Barack Obama a aprobat o solicitare controversată a companiei Shell privind începerea exploatării zăcămintelor de petrol din largul coastelor statului Alaska, în Oceanul Arctic, o victorie pentru industria petrolieră şi o înfrângere pentru organizaţiile ecologice, scrie New York Times.

Administraţia Statelor Unite a anunţat că a aprobat exploatarea, cu unele condiţii, a zăcămintelor de petrol din largul Alaskăi, iar compania Shell a promis că va lua măsuri speciale de securitate pentru a evita orice accident ecologic.

Shell cerea de ani întregi autorizaţie pentru a exploata zăcăminte în apele reci ale Mării Chukchi, unde specialiştii estimează că sunt 15 miliarde de barili de petrol, scrie Mediafax.

Decizia Departamentului american de Interne a generat furia organizaţiilor ecologice care cer de ani de zile blocarea propunerilor de extragere a petrolului din zona Arctică. Un incident de genul poluării produse în 2010 în Golful Mexic ar avea consecinţe grave în Oceanul Arctic. În 2010, o platformă petrolieră – Deepwater Horizon – a explodat în Golful Mexic, omorând 11 muncitori şi generând scurgerea a milioane de barili de petrol în apă.

Specialiştii atrag atenţia că Marea Chukchi este unul dintre cele mai periculoase medii pentru extragerea petrolului. Zona este foarte departe de orice aşezare umană, cea mai apropiată staţie a Pazei de Coastă care poate interveni în cazul unui accident fiind la 1.600 de kilometri.

CITIȚI ȘI...