De ce vorbim în timpul somnului?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vorbitul în somn, cunoscut și sub numele de ”somnilocvie”, este o manifestare destul de banală și, de cele mai multe ori, nu este considerată a fi o condiție medicală.

Oamenii care vorbesc în timpul somnului au, de obicei, episoade care nu depășesc 30 de secunde. Totuși, copiii sunt cei care vorbesc cel mai adesea în somn. Dintre adulți, doar 5% poartă conversații în timp ce se odihnesc. Pe masura ce înaintăm în vârstă, acest comportament devine tot mai rar. În foarte puține cazuri, somnilocvia se poate croniciza și poate deveni o tulburare de somn, cauzată de stres sau de alți factori psihologici.

Care sunt cauzele vorbitului in somn?

Vorbitul în somn poate avea loc în timpul mișcării rapide a ochilor. În aceste momente, mușchii din jurul gurii și corzile vocale, care nu funcționează în somn, se activează pentru scurt timp, iar cuvintele din vis sunt rostite și cu voce tare.

Totuși, vorbitul în timpul somnului poate fi și un semn al unor afecțiuni mai serioase, mai ales în cazul în care persoana respectivă strigă sau are crize de violență.

La aceste cauze ale vorbitului în somn, se mai pot adăuga:

– anumite medicamente;

– stresul emoțional;

– febra înaltă;

– tulburările psihice sau

– abuzul de substanțe dăunătoare organismului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...