De ce se sabotează un acord cu FMI; Amicul lui Plahotniuc acordă 3 miliarde Moldovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Demisia lui Drăguțan de ieri a surprins pe destul de multă lume. Unii au spus că a venit sub presiunea protestelor. Alții că, de fapt, Plahotniuc i-a permis, încercând să mai calmeze spiritele. Unii, mai naivi din fire, chiar l-au crezut pe Drăguțan de bune intenții.

E poate câte ceva din toate. Totuși, acolo unde e Plahotniuc băgat, trebuie să fim siguri că ăsta din orice va căuta să scoată profit.

Nu se mai vrea acord cu FMI

Se știe că astăzi la Chișinău sosește o delegație a Fondului Monetar Internațional, cu care Republica Moldova ar urma să semneze un acord vital. Un astfel de acord este negociat și de către Banca Națională, prin reprezentantul său – guvernatorul.

FMI-ul este însă o instituție extrem de scrupuloasă, draconică chiar, iar atunci când negociază trebuie să aibă o anumită siguranță că acordul va fi respectat și implementat. Țara cu care negociază trebuie să aibă și o anumită stabilitate la nivel de instituții. De asta și au căzut negocierile din iunie, când Gaburici a demisionat, iar FMI nu a putut să-și asume discuții cu un premier interimar.

Ei bine, în negocieri cu FMI, un guvernator al băncii centrale are cam același rol cu cel al unui premier. Cu siguranță delegații Fondului nu vor fi deloc bucuroși să audă că au ajuns la Chișinău pentru a negocia cu un guvernator demisionar.

De ce nu e „bun” acum acordul

De regulă, acordurile cu FMI, dacă sunt strict respectate, au un efect pe termen lung pozitiv pentru economia unui stat. Condițiile impuse de Fond sunt extrem de nepopulare, iar Guvernele statelor le evită pe cât posibil. Însă chiar dacă aceste condiții sunt nepopulare, ele de cele mai multe ori sunt și sănătoase.

Probabil același efect l-ar putea avea ajungerea la un acord în următoarea perioadă cu FMI-ul. În situația economică deplorabilă în care a ajuns Republica Moldova, cauzată de jafurile din sistemul bancar, cel de asigurări, dar și de dezmățul total la care s-au dedat cei care conduc Moldova, cu siguranță negocierile cu fondul ar fi fost usturătoare pentru actuala guvernare.

Ele ar fi vizat, în primul rând, reformarea sistemului bancar și recuperarea, pe cât posibil, a banilor jefuiți din cele trei bănci. O reformare a unui sistem bancar controlat astăzi, în proporție covârșitoare, de către Platon și Plahotniuc. Un sistem bancar prin care s-au spălat 24 de miliarde de dolari ai mafiei rusești în ultimii ani și care ne-au adus din nou faima în întreaga lumea, de „spălătorie regională de bani”.

Desigur, celor doi nu le este astăzi deloc convenabil să vină cineva să-și bage nasul în „afacerile” lor, mai ales că o astfel de reformă, urmată de acțiuni hotărâte în justiție, ar conduce la ani grei de pușcărie și poate chiar lichidări de alte bănci.

Plahotniuc de București sare în ajutor

Totuși, pentru a supraviețui, Moldova are nevoie de bani. Fondul rutier, din care se achitau pensiile și salariile bugetarilor, e terminat. Chinezii și rușii sunt în criză economică, așa că afacerile „Moldtelecom” și „Căile Ferate”, pe care le pregătea Candu încă de anul trecut, nu prea mai sunt de actualitate. Europenii au înghețat de mult orice finanțare, dezgustați de hoții de aici. Americanii nu mai dau nici ei.

Așa că pe fir intră „frații români”. Ieri eminența cenușie a politicii române, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că i-a „dat mandat” premierului Ponta să acorde 150 de milioane de euro Republicii Moldova, adică peste 3 miliarde de lei, pentru „plăți bugetare”.

După ce Voiculescu și Hrebenciuc au înfundat pușcăria, acest Dragnea le-a luat locul celor doi, poziționându-se în calitate de „sforar” al politicii de pe Dâmbovița. Dacă odată l-am comparat pe Voiculescu cu Plahotniuc, acum acest Dragnea, care de fapt e astăzi e adevăratul premier al României, i-a cam luat locul fostului oligarh.

Banii românilor, colac de salvare pentru hoții de la Chișinău

Astăzi, adică în aceeași zi în care FMI-ul sosește la Chișinău, Guvernul Republicii Moldova merge la Constanța pentru o ședință comună cu Executivul român.

„Ce gest frumos”, „Ce poduri construim noi peste Prut”, „Iată cum facem Unirea”, aș fi exclamat și eu dacă situația era alta astăzi, iar în locul actorilor principali am fi avut niște politicieni adevărați, nu niște mincinoși, plagiatori, hoți și sforari precum Plahotniuc, Dragnea, Streleț sau Ponta.

Cei 150 de milioane de euro, care vor fi acordați astăzi Republicii Moldova, din păcate vor face mai mult rău decât bine. Acești bani vor fi instrumentul care va permite guvernării de la Chișinău să poată să supraviețuiască în continuare, după ce a jefuit de miliarde acest popor și a adus statul în pragul colapsului.

O bună parte din acești bani, la fel ca alții veniți din Occident, vor fi furați de aceiași criminali împotriva cărora se protestează astăzi în centrul capitalei.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...