De ce ne este mereu poftă de „ceva dulce”: Ce spun specialiștii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zahărul este o substanţă căreia prea puţini îi pot rezista şi pe care o consumăm chiar şi fără să ne dăm seama, pentru că este un ingredient care se găseşte în aproape toate alimentele, într-o formă sau alta.

Cu toate că organismul uman nu ar putea funcţiona normal fără o anumită cantitate de zahăr în sânge, consumul exagerat determină afecţiuni de tot felul, printre care diabet, obezitate şi boli cardiovasculare.

Pentru a afla, însă, cum ne afectează zahărul în exces, trebuie să înţelegem mecanismul prin care organismul foloseşte această substanţă, dar şi de ce uneori tânjim atât de tare după ceva dulce şi cum putem să scăpăm de aceste pofte prin gustări sănătoase.

De ce este zahărul dăunător?

Spre deosebire de sare, zahărul nu este toxic în sine, el afectând în mod direct doar dantura, arată Graham MacGregor, preşedintele Action on Sugar şi profesor de medicină cardiovasculară la Institutul de Medicină Preventivă Wolfson de la Universitatea din Londra. Substanţa determină, în primul rând, carierea dinţilor şi este cea mai frecventă cauză a durerilor dentare acute resimţite de copii.

Consumul de zahăr în cantităţi moderate sub formă de carbohidraţi complecşi nu este dăunător, arată specialistul. Însă, dacă energia obţinută datorită zahărului nu este consumată, corpul o va înmagazina ca grăsime. Astfel, acest lucru poate determina obezitate, care, la rândul ei, atrage diabetul de tip 2, pe măsură ce corpul devine rezistent la insulină.

Ce efecte are zahărul asupra corpului tău?

Atunci când digerăm zahărul, enzimele din intestinul subţire îl transformă în glucoză. Apoi, această glucoză este eliberată în sânge, transportată în celule, în muşchi şi organe, şi transformată în energie. Celulele beta din pancreas sunt cele care se ocupă constant de monitorizarea cantităţii de glucoză din sânge, eliberând insulină pentru a modera excesele.

Acest lucru înseamnă că dacă se întâmplă să consumi mai mult zahăr decât are nevoie corpul tău, substanţele pot fi păstrate pentru mai târziu, pentru ca nivelul zahărului din sânge să rămână constant.

Atunci când corpul încetează să mai producă insulină sau produce prea puţină, ori atunci când celulele devin rezistente la insulină, persoana poate să dezvolte diabet şi este predispusă la a avea un nivel al zahărului în sânge care să crească până la valori foarte periculoase.

Ce se întâmplă în organism?

Zahărul este esenţial pentru corupul uman, pentru că produce şi asigură necesarul de energie care ne menţine activi. Totuşi, consumul exagerat al acestei substanţe poate avea un important efect negativ asupra sănătăţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...