De ce ne auzim diferit propria voce

by Genko Genko

Atunci când vorbim, ni se pare că vocea noastră sună într-un fel, însă atunci când ascultăm o înregistrare cu noi vorbind, vocea noastră este total diferită faţă de cea pe care o ştiam înainte.

Acesta este unul dintre cele mai ciudate momente pe care le experimentăm de-a lungul vieţii. Totuşi, pentru această situaţie există o explicaţie ştiinţifică, scrie descopera.ro.

Motivul acestei diferenţe este cât se poate de simplu. Atunci când ne ascultăm vocea pe o înregistrare, undele sonore pornesc din difuzor şi merg prin aer până în urechea noastră. În acest moment ne auzim vocea exact aşa cum ne-o percep şi ceilalţi.

Totuşi, noi ne auzim vocea în două moduri: extern şi intern. În primul caz, auzim sunetul pe care îl aud şi ceilalţi, în timp ce, în a doua situaţie, auzim sunetul care vine din vibraţiile corzilor noastre vocale şi care circulă intern, prin capul nostru.

Vibraţiile respective rezonează în contact cu cutia craniană şi de aceea se schimbă percepţia asupra propriei voci.

Dacă vrei să ştii care este adevărata ta voce, atunci înregistrează-te şi ascultă respectiva înregistrare. Poţi face asta şi dacă îţi acoperi urechea stângă şi vorbeşti.

Nu te îngrijora dacă vocea ta sună ciudat sau amuzant. Aşa ţi se pare ţie, însă ceilalţi oameni sunt obişnuiţi cu asta.

CITIȚI ȘI...