De ce germanii nu cumpără casele în care locuiesc şi preferă să rămână chiriaşi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă în general oamenii îşi doresc să fie proprietari, în Germania lucrurile nu stau deloc aşa. Cei mai mulţi dintre nemţi nu au în plan să îşi cumpere o casă, preferând, în schimb, să locuiască în chirie.

Rata de deținere a unei locuințe în Germania este printre cele mai mici dintre țările dezvoltate și aproape ultima din Europa, scrie Quartz. De fapt, de pe continent, singurii care aleg să închirieze mai mult decât nemții sunt elvețienii.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cele mai mari rate ale deținerii de case sunt în Spania (83,2%), Irlanda (81,4%), Grecia (73,2%) și Belgia (71,7%). La coadă clasamentului se află Germania (41%) și Elveția (38,4%) – este vorba de datele din 2004, pentru că țările aleg să facă publice aceste cifre rar, deci o comparație mai recentă este greu de realizat. Chiar și așa, se știe că în 2013 procentul din Germania era de 43%.

Citeşte şi: (FOTO) Atracția turistică a momentului: Casele construite invers

Dar, așa cum nemții o demonstrează, să ai o casă nu este un indicator al bunăstării unei națiuni. Spre exemplu, 80% dintre spanioli locuiesc în gospodării deținute de unul din membrii familiei. Pe de altă parte, rata șomajului este aici mare, tocmai din cauza unei bule imobiliare. În Germania, în schimb, rata șomajului este mică.

Preferința nemților pentru închirieri datează de la sfârșitul anilor ’30, începutul anilor ’40. Se știe că Germania a suferit pagube imense de pe urmă celui de-al Doilea Război Mondial. Până ca țara să se recunoască înfrântă, în 1945, 20% dintre casele de aici erau la pământ. 2,2 milioane de locuințe erau rase complet, în timp ce alte două milioane erau serios avariate. Un recensământ din 1946 arată că era nevoie de încă 5,5 milioane de case pentru a acoperi cererea din Germania de Vest.

Pe lângă lipsa locuințelor, nemții s-au mai confruntat în aceeași perioadă cu o economie șubrezită, iar moneda națională nu mai valora aproape nimic. Germanii aveau nevoie de case în care să locuiască, dar asta se putea realiza numai printr-un program guvernamental. Ca să rezolve situația, în 1949, oficialii adoptau prima lege a locuințelor, construite să servească, în termeni de acomodare, mărime și chirie unui număr cât mai mare de oameni”.

Și a funcționat. Grație mai multor subvenții și scutiri de taxe acordate de stat, dar și de către organizații private și non profit, până în 1956, jumătate din cererea de locuințe fusese deja acoperită. Cele mai multe dintre acestea erau închiriate, pentru că cei mai mulți oameni nu și le permiteau, iar băncile cereau avansuri foarte mari pentru acordarea unor împrumuturi.

Citeşte şi: (FOTO) 17 Case magice din basme și povești, care au prins viață

De menționat că Germania nu a fost singura țară cu o asemenea problemă, după Al Doilea Război Mondial. Și Marea Britanie a avut nevoie de ajutorul guvernului pentru a-și reveni dintr-o criză imobiliară. Cu toate astea, britanicii nu au rămas la stadiul de chiriași, rata de deținere a unei locuințe fiind astăzi de 66%, mult mai mare decât în cazul nemților.

În Germania însă, este mult mai convenabil să trăiești cu chirie. Economiștii sunt de părere că acolo există un echilibru între implicarea guvernului și investițiile private decât în multe alte țări. De pildă, în Marea Britanie, reglementările din domeniul construcției de case erau atât de dure, încât numai instituțiile din sectorul public, guvernele locale și dezvoltatorii non-profit se încadrau pentru ele, fiind singurii care puțeau construi, de fapt, locuințe. În cele din urmă, aceștia au fost învinși de sistem, iar construcțiile ridicate erau de o calitate tot mai slabă, fiind considerate „case pentru nevoiaşi”, notează Quartz.

Pe lângă acestea, chiriile din Germania sunt unele dintre cele mai mici din lume. Într-un clasament mondial, pe primele locuri în topul chiriilor accesibile (rată calculată între puterea de cumpărare a locuitorilor, în monedă locală, și prețul de închiriere) se află Cehia, Polonia, Ungaria, Turcia, Portugalia, Austria, Italia, Grecia, Spania și Germania, în timp ce chiriile mari sunt atribuite Japoniei, Chinei, Islandei și Statelor Unite (datele aparțin OCDE și Eurostat).

Citeşte şi: (FOTO) 10 cele mai neobișnuite case din lume

În plus, reglementările de pe piața chiriilor sunt foarte bine puse la punct în Germania și avantajează chiriașii. Nici statul nu încurajează cumpărarea de locuințe. Descentralizarea și faptul că e mult mai greu să iei un credit ipotecar sunt alte două motive pentru care nemții preferă să stea cu chirie.

Potrivit unui sondaj al OCDE, peste 93% dintre cei intervievați în Germania susțin că sunt mulțumiți cu situația lor imobiliară din prezent, una dintre cele mai mari rate de răspunsuri pozitive dintre țările bogate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...