De ce este Kim Jong-un înconjurat întotdeauna de oameni care iau notiţe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, apare în majoritatea fotografiilor oficiale, indiferent de locurile vizitate, alături de persoane care ţin în mâini pixuri şi carneţele identice şi care par să ia notiţe. Potrivit experţilor în cultura şi istoria nord-coreeană aceştia nu sunt jurnalişti, ci persoane care ajută la menţinerea imaginii de lider atotputernic.

Într-un set de fotografii făcute publice recent de Agenția Centrală de Ştiri a ţării (KCNA), Kim Jong-un asistă la un exercițiu de lansare de rachete la o unitate militară de femei, se plimbă în jurul unei pescării, încurajează un pilot aflat în timpul antrenamentului şi se bucură de noile facilități ale unei tabere de tineret. În fiecare dintre imagini există mai multe persoane care iau notiţe meticulos. Încercând să găsească o explicaţie, jurnalişti BBC au cerul opinia profesorului de Studii Coreene de la Universitatea Sheffield (Marea Britanie) – James Grayson.

Potrivit expertului, nu este vorba despre jurnalişti care îl urmează pretutindeni pe Kim Jong-un, ci de soldaţi, membri de partid sau oficiali guvernamentali care asistă la o „demonstraţie a puterii, cunoştinţelor vaste şi înţelepciunii” liderului suprem. Ceea ce face conducătorul ţării este să ofere sfaturi pe loc, o practică începută de bunicul său, Kim Il-sung, în anii 1950. „Face parte din imaginea marelui conducător, care oferă cu generozitate îndrumare”, explică Grayson.

Cei care iau notiţe ajută la prezentarea lui Kim Jong-un ca o persoană care are cunoştinţe vaste. Expertul menţionează că este ridicol să crezi că un singur om poate avea cunoştinţe despre domenii atât de diverse, însă este important ca cei care îl înconjoară să apară în faţa lumii ca şi când îi sorb cuvintele.

Cei care iau notiţe sunt foarte atenţi să nu scrie ceva care ar fi „incorect din punct de vedere politic” pentru a nu suporta consecinţele. De cele mai multe ori astfel de notiţe nu sunt făcute publice.

„Dacă se întâmplă să fie preluat ceva din ele, acest lucru este realizat prin intermediul departamentului de propagandă. Fie că sunt popularizate cuvintele exacte ale liderului, fie că apare ceva uşor diferit faţă de sfaturile oferite la momentul respectiv, nu contează. Nimeni nu le va pune vreodată la îndoială”, a explicat profesorul James Grayson.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...