De ce a devenit Spania o țintă pentru jihadiști; Un detaliu din vara lui 1212

by Genko Genko

Spania este considerată o țintă pentru terorismul jihadist și din cauza trecutului musulman pe care îl are, relatează The Times, citând un specialist în domeniul informațiilor.

Este vorba despre perioada istorică cuprinsă între 711 și 1492, în care Spania s-a aflat în mare parte sub dominație musulmană, precizează expertul citat de publicația londoneză.

Organele de propagandă ale Statului Islamic au transmis anul trecut un mesaj luptătorilor jihadiști uniți sub steagul negru al ISIS, reamintindu-le despre musulmanii căzuți pe frontul de bătălie de la Las Navas de Tolosa, una dintre principalele file ale Recuceririi spaniole.

Această luptă din istoria medievală a Spaniei, care a avut loc pe 16 iulie 1212, este cunoscută în lumea arabă sub numele de Bătălia lui Al-Uqab, în care armatele creștine ale regelui Alfonso al VIII-lea al Castiliei, împreună cu trupele rivalilor săi, Sancho al VII-lea al Navarei și Afonso al II-lea al Portugaliei, au atacat armatele musulmane.

În primă instanță, crestinii au pierdut teren, însă, când lupta părea pierdută, spaniolii au reușit să se impună printr-un atac rapid și surprinzător.

Pentru cronicarul Ibn Idari al Maracusi, aceasta luptă a înseamnat și șfârșitul dominației musulmane din Spania: „Pe câmpul de luptă erau atât de multe cadavre de musulmani, încât, dacă aceste persoane au făcut rău creștinilor, se poate spune că aceștia s-au răzbunat cu vârf și îndesat”, a scris el.

În mesajul transmis în 2016 de gruparea teroristă, jihadiștii erau îndemnați să atace principalele zone turistice din Spania, precum La Rambla, și să folosească explozibili și camioane pentru a răzbuna „crimele comise de Spania împotriva musulmanilor”, transmite Business Insider.

De altfel, CIA a avertizat autoritățile catalane în urmă cu două luni de iminența unui atac terorist în Barcelona.

BBC notează că ISIS a motivat organizarea atentatului terorist pentru pune presiune pe Spania să se retragă din Coaliția Internațională anti-jihadistă condusă de Statele Unite.

14 persoane au fost ucise de şoferul unei furgonete care a intrat cu maşina pe cea mai mare arteră pietonală a Spaniei, La Rambla, care e plină de vizitatori ai oraşului, la orice oră din zi şi din noapte. 100 de oameni au fost răniţi şi transportaţi la spital. Ulterior, în cursul nopții, poliția a anunțat că un al doilea atac a avut loc în orașul Cambrils, dar i-a pus capăt înainte de a căpăta proporțiile celui de la Barcelona.

CITIȚI ȘI...