Criză politică în Germania: Social-democrații vor alegeri anticipate

Criză politică în Germania: Social-democrații vor alegeri anticipate

Partidul Social-Democrat din Germania a reiterat luni refuzul prelungirii coaliţiei guvernamentale cu formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), semnalând dorinţa de a se ajunge la alegeri anticipate, în contextul eşecului discuţiilor exploratorii cu celelalte partide.

„Date fiind rezultatele alegerilor din 24 septembrie, nu suntem dispuși să intrăm într-o mare coaliție. Nu ne temem de noi alegeri”, menționează documentul consultat de Reuters.

Aceste comentarii survin după ce eforturile lui Merkel de a forma o coaliție guvernamentală alături de Verzi și Partidul Liber-Democrat (FDP) au eșuat, aruncând Germania în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii.

SPD a obținut doar 20,5% din sufragii la alegerile parlamentare din septembrie, acesta fiind cel mai slab scor electoral al său din perioada postbelică. După alegerile din septembrie 2013, social-democrații au făcut parte din „marea coaliție” alături de blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială).

Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin au eșuat duminică seara prin retragerea FDP, care a anunțat că nu poate forma un guvern viabil împreună cu celelalte formațiuni implicate în discuții.

În urma rezultatului dezamăgitor înregistrat în alegerile din septembrie, Angela Merkel a fost nevoită să încerce constituirea unei coaliții tripartite inedite la nivel național, așa-numita „coaliția Jamaica”, după culorile negru-galben-verde ale formațiunilor. O serie de subiecte i-au despărțit pe conservatori de FDP și de Verzi, printre care folosirea cărbunelui ca sursă de energie, politica fiscală și numărul de refugiați acceptați în Germania.

0