Daniel Ioniță: Discreditezi ideea de luptă împotriva corupției, când îți dai seama că de fapt doar unii sunt arestați mai mult comparativ cu alții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Justiția selectivă din Republica Moldova nu face nimic altceva decât să discrediteze, inclusiv ideea de luptă împotriva corupției. Cel puțin asta susține ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, făcând referire la faptul că „doar unii sunt arestați mai mult comparativ cu alții sau unii sunt mai corupți comparativ cu alții, sau pentru unii poți să găsești niște formule mai permisive de gestionare și pentru alții mai puțin”.

„În Constituția României, de exemplu, e un articol important – nimeni nu este mai presus de lege, deci justiția ar trebui să se aplice în mod egal, unitar pentru absolut toți cetățenii. Doar în felul acesta obții de fapt încrederea de care este nevoie în această societate (…). Societatea este divizată și persistă încă un grad mare de neîncredere în această societate”, a menționat diplomatul român într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

„Nu faci prin astfel de gesturi decât să discreditezi inclusiv ideea de luptă împotriva corupției, când îți dai seama că de fapt doar unii sunt arestați mai mult comparativ cu alții sau unii sunt mai corupți comparativ cu alții, sau pentru unii poți să găsești niște formule mai permisive de gestionare și pentru alții mai puțin”, a răspuns Daniel Ioniță fiind întrebat cât de dăunătoare este o justiție selectivă pentru un stat care vrea să fie unul de drept și pretinde să fie așa.

Ambasadorul Daniel Ioniță a mai menționat că de multe ori cetățenii se referă la o anumită percepție a fenomenului corupției și „nu neapărat la niște cazuri concrete”.

„Chestia asta s-a întâmplat și în România dacă îi întrebai ce te preocupă cel mai tare asta-i corupția și dacă îi întrebai în ce măsură tu ai fost implicat în actele corupției, atunci nu, acesta e un fenomen oarecum din afară. Deci practic este o percepție asupra unui fenomen… Deci percepția împotriva corupției e cu alte cuvinte conștientizarea fenomenului”, a menționat ambasadorul român.

Totodată, ambasadorul român a menționat că „odată ce ai conștientizat acest fenomen trebuie să-ți elaborezi niște planuri, niște strategii și pe baza acestor planuri și strategii să creezi instituții care să fie în măsură să lupte împotriva fenomenului”.

„Instituțiile ca atare nu înseamnă neapărat niște clădiri sau niște proceduri scrise frumos pe hârtie, înseamnă în esență oameni capabili să pună în aplicare toate acele planuri. Și aici vine al treilea palier de interpretare a ceea ce spuneam mai devreme și anume actul de implementare a justiției care evident trebuie să respecte pe deplin toate normele democratice pentru că statul de drept și societatea democratică sunt principii nenegociabile și sunt valori în care cu toții trebuie să credem. Justiția selectivă însă sau modul în care poate fi percepută implementarea actului de justiție este cu totul și cu totul altceva”, a conchis diplomatul român.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...