Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, vectorul extern al Republicii Moldova s-ar putea schimba

by Genko Genko

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în urma acestora vectorul extern Republicii Moldova s-ar putea schimba, iar actuala coaliție de guvernare ar ajunge în opoziție. Cel puțin acestea sunt concluziile care pot fi făcute după publicarea ultimului sondaj de opinie, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Asta pentru că Partidul Comuniștilor ar acumula 42,3% din voturi, PLDM – 17,6%, PDM – 11,1%, iar PL – 8,9%. În parlament ar mai putea trece și Partidul Socialiștilor, pentru că acesta ar acumula 6,7% din voturile celor ce și-au exprimat intenția de vot.

Astfel, la un calcul simplu, am vedea că PCRM ar acumula mai multe voturi decât partidele din actuala coaliție de guvernare. Dacă mai luăm în considerare și intenția de vot pentru PSRM, un alt partid cu vădite intenții pro-ruse, atunci situația ar arăta și mai prost pentru pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Asta chiar dacă, în continuare, aderarea la Uniunea Europeană este preferată de către moldoveni celei euroasiatice. Astfel, conform cercetării, 47% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la UE, iar 43,7% – pentru integrarea euroasiatică.

Sondajul a fost realizat între 4 și 14 martie, pe un eșantion de 1193 de persoane din 77 de localități ale republicii.

CITIȚI ȘI...