Curtea Supremă a Spaniei retrage mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Curtea Supremă a Spaniei retrage mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Curtea Supremă de la Madrid a retras mandatul internațional de arestare al premierului catalan demis, Carles Puigdemont, și a altor patru membri ai Cabinetului său, argumentând că aceștia au afișat intenția de a se întoarce în Spania, informează cotidianul britanic Independent și agenția Reuters.

Premierul catalan demis, împreună cu ceilalţi patru politicieni, se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, acte de revoltă şi folosirea ilegală a unor fonduri publice din Spania în finanţarea unui referendum pentru independenţă, organizat pe 1 octombrie.

Toţi cinci au fugit în Belgia după ce declaraţia de independenţă, adoptată unilateral în Parlamentul catalan pe 27 octombrie, a fost suspendată de Guvernul de la Madrid.

În urma părăsirii teritoriului spaniol, autoritățile au cerut un mandat european de arestare pe numele politicienilor, prin care aceștia să fie extrădați și trimiși înapoi în Spania, scrie Mediafax.

Avocatul lui Charles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider şi cei foşti patru membri ai Guvernului regional vor rămâne în Belgia cel puţin până la următoarele alegeri anticipate, programate pe 21 decembrie.

Luni, Curtea Supremă a Spaniei a refuzat eliberarea pe cauțiune a vicepremierului demis al Cataloniei, Orio Junqueras, a unui membru al Cabinetului din Catalonia, Junqueras Forn şi a doi lideri ai grupurilor civile Asamblea Nacional Catalana și Omnium Cultural.

Cu toate acestea, alți șase membri ai Cabinetului din Catalonia, reţinuţi în legătura cu participarea lor la acte de rebeliune şi declararea ilegală a independenței de către guvern regional demis, au fost eliberați pe coauțiune, în valoare de 100.000 de euro.

0